Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Βρετανία: Υπέρ των απεργιών οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους – Πότε ξεκινούν

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων μεταφοράς στη Βρετανία ψήφισαν υπέρ αυτού που περιγράφουν ως τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών στη χώρα εδώ και δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε χθες η ένωσή τους, έπειτα από ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων.

Η ένωση εργαζομένων στις σιδηροδρομικές και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (RMT) ανακοίνωσε ότι το προσωπικό που εργάζεται για την Network Rail στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία, αλλά και η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία, αλλά και το προσωπικό άλλων 14 ιδιωτικών εταιριών που διαχειρίζονται σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν υποστηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την ίδια ένωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποδοχή ανάληψης συντονισμένης δράσης από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία, που έγινε τη δεκαετία του 1990.

“Η σημερινή συντριπτική αποδοχή από τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο είναι μία επιβεβαίωση για την προσέγγιση της ένωσης και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα μέλη μας επιθυμούν μία αξιοπρεπή αύξηση του μισθού τους, εργασιακή ασφάλεια και όχι υποχρεωτικές απολύσεις,” δήλωσε ο Μικ Λιντς Γενικός Γραμματέας της RMT.

Η ίδια ένωση εργαζομένων ανακοίνωσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα αρχίσουν στα μέσα Ιουνίου.

“Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι υπουργοί θα ενθαρρύνουν την επιστροφή των εργοδοτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενός λογικού διακανονισμού με την RMT”, εκτίμησε ο Λιντς.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αγαθών και ενέργειας, στην περίπτωση που ξεσπάσουν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

newmoney.gr
sidirodromikanea.blogspot.com