Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Μεταφορά πακέτων με το ... μετρό;

Ο αριθμός των πακέτων προς επίδοση αυξάνεται και μαζί του η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τί θα πρέπει να γίνει; Μήπως μια λύση θα ήταν η μεταφορά με μέσα σταθερής τροχιάς;

Πραγματικά γεμάτα δεν είναι τα ΜΜΕ ορισμένες ώρες της ημέρας. Κάποιες φορές θα τα έλεγες και άδεια. Ισχύει κυρίως για περιαστικούς και για περιφερειακά τραίνα. 

Ο Μίχαελ Φράι, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, πιστεύει ότι αυτό ανοίγει πολλές ευκαιρίες για την καλύτερη αξιοποίησή τους στη μεταφορά πακέτων. Θα ελάφρωνε τους δρόμους από μεταφορικές και θα μείωνε τους ρύπους. Ο Φράι εργάζεται σε ερευνητικό πρόγραμμα ονόματι LogIKTeam. Ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και προγραμματίζεται για άλλα δύο ακόμα. Στόχος είναι το τρίκυκλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να επιβιβαστεί αυτόματα σε τραμ της Καρλσρούης, σε μια στάση στα περίχωρα της πόλης, και να μετακινηθεί σε άλλη, όπου ένας υπάλληλος θα παίρνει το φορτίο για να το παραδώσει ή να το ταξινομήσει σε σταθμό δεμάτων.

Τα πάντα για το κλίμα

Τρίκυκλο μεταφοράς φορτίων, μια καινοτομία του Μίχαελ Φράι και της ομάδας του

Το πρότζεκτ αποτελεί ένα παράδειγμα των φιλόδοξων στόχων του κλάδου επίδοσης πακέτων. Χάρη στην άνθηση του διαδικτυακού εμπορίου ο κλάδος καταγράφει πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Το 2021 ο όγκος δεμάτων ανήλθε στο 11% και ισοδυναμεί με 11 εκ. αποστολές. Αυτό εγείρει το ερώτημα πώς μπορεί το αυξανόμενο κύμα αγαθών να φτάσει στην πόλη με ήπιο τρόπο χωρίς αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χωρίς μποτιλιάρισμα στους δρόμους από φορτηγά ή διπλοπαρκαρίσματα. Η σχετική βιομηχανία βασίζεται όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση και σε ποδήλατα μεταφοράς μικρών φορτίων. Το επόμενο βήμα είναι η σκέψη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι τοπικές συγκοινωνίες. Χθες η Ένωση Logistics Biek δημοσίευσε έρευνα με αντικείμενο τη μελέτη δυνατοτήτων μεταφοράς πακέτων με τις τοπικές συγκοινωνίες. «Οι προοπτικές είναι πολλές, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα, που πρέπει να διευκρινιστούν» λέει ο Ραλφ Μπογκντάνσκι εκ των συγγραφέων, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Νυρεμβέργης. «Οι συρμοί βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, αλλά σε συγκεκριμένες ώρες με λίγους επιβάτες. Με πληρότητα 20% μέχρι 30% θα ήταν δυνατή μεταφορά πακέτων αργά το απόγευμα και το βράδυ». Έτσι όπως το φαντάζεται, οι πάροχοι μεταφορικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να στείλουν τις αποστολές το πρωί σιδηροδρομικά για να επιστρέψουν τα κοντέινερ άδεια το βράδυ.

Ο Μπογκντάνσκι προτιμά το βαγόνι για όλες τις χρήσεις στα περιφερειακά τραίνα για τη μεταφορά δεμάτων με συγκεκρικένες διαστάσεις. Μέχρι και σε αποστάσεις 100 χιλιομέτρων τα πακέτα θα μπορούσαν να μεταφερθούν με τρόπο φιλικό προς το κλίμα. Μια απόσταση που συνήθως διανύουν οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μέχρι τώρα αυτό το βαγόνι προορίζεται για τη μεταφορά ποδηλάτων, αναπηρικών αμαξιδίων και οικογενειών με καρότσια. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είναι γεμάτα; «Την προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν πάντα οι άνθρωποι» λέει ο Μπογκντάνκσι. «Η μεταφορά πακέτων με τις τοπικές συγκοινωνίες δεν είναι πανάκεια, υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα, αλλά μπορεί να αποτελεί πολύτιμη συμβουλή για περισσότερη βιωσιμότητα».

Ανοιχτή η Ένωση Γερμανικών Συγκοινωνιών

Περιαστικός στο Αμβούργο, εκτός από επιβάτες και πακέτα προσεχώς;

Ο Μίχαελ Φράι συνιστά την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για την καλύτερη κατανόηση αυτού του τρόπου μεταφοράς πακέτων με τοπικά μέσα. Το τρίκυκλο μεταφοράς φορτίων που ερευνά ο ίδιος και η ομάδα του, θα δοκιμαστεί από το 2023 σε τερματικό σταθμό. Μέχρι στιγμής προώθηση δεμάτων με κλασσικά μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχει γίνει πουθενά στη Γερμανία. Η Υπηρεσία Ταχυδρομείων δοκιμάζει τη χρήση τραμ στην πόλη Σβερίν προκειμένου να προωθήσει δέματα σε ειδικούς σταθμούς πακέτων που βρίσκονται σε στάσεις τραμ. Η χρήση των τοπικών μέσων συγκοινωνίας θεωρείται «βασικά ως ένας πρόσθετος τρόπος μεταφοράς δεμάτων στον παραλήπτη τους με φιλικό προς το κλίμα τρόπο και χωρίς επιβάρυνση της οδικής κυκλοφορίας», λέει εκπρόσωπος της εταιρείας. Την ίδια άποψη έχει και η ανταγωνιστική μεταφορική εταιρεία DPD. Αλλά γιατί τα πακέτα πρέπει να μεταφέρονται μαζί με τους επιβάτες; Δεν θα μπορούσε να γίνει με αμιγώς εμπορευματικά τραίνα; «Ναι, θα μπορούσε» απαντά ο Κάι-Όλιβερ Σόκερ, καθηγητής Logistics στη Φρανκφούρτη. Το 2019 αυτός και η ομάδας του μαζί με την εταιρεία αποστολής δεμάτων Hermes, δοκίμασαν την χρήση τραμ για τη μεταφορά δεμάτων στην Φρανκφούρτη. Και σε μια άλλη προσομοίωση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά καλά φτιαγμένων πακέτων για το τραμ, θα ήταν κατά 15% φθηνότερη από ότι με μέσα οδικής μεταφοράς.

Ηλεκτρικό βαν με φωτοβολταϊκά πάνελ

Αλλά μεικτή λύση, δηλαδή πακέτα και επιβάτες στο ίδιο τραμ ή τραίνο, το βλέπει με δυσπιστία ο Σόκε. Κατά την άποψή του χρειάζεται η παρουσία ενός ειδικευμένου υπαλλήλου και αυτό θα ήταν ακριβό. Τι λένε όμως οι τοπικές επιχειρήσεις συγκοινωνιών; Ο οργανισμός ομπρέλα,΄Ένωση Γερμανικών Μεταφορών VDV, είναι βασικά ανοιχτή σε «σχέδια που αντικατοπτρίζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ξεκαθαρίζουν υλικοτεχνικά και οικονομικά ζητήματα», όπως αναφέρεται στην απάντηση. «Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων που βλάπτουν το κλίμα, είναι απαραίτητο να μεταφερθούν τα εμπορεύματα με φιλικά προς το κλίμα μέσα μεταφοράς. Και για να επιτευχθεί, πρέπει να γίνουν συζητήσεις και να σταθμιστούν ιδέες ασυνήθιστες με την πρώτη ματιά». Η Ένωση θέτει και έναν περιορισμό, ότι κατά την φόρτωση και εκφόρτωση των δεμάτων «δεν θα εμποδίζονται οι πελάτες και δεν θα διασαλεύεται η λειτουργία των δρομολογίων από μεγαλύτερης διάρκειας στάσεις».

Βολφ φον Ντέβιτς/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw.com/el

sidirodromikanea.blogspot.com