Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Η Ρωσία αναπτύσσει “σιδηροδρομική” έκδοση του πυραύλου RSM-56 Bulava


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ρωσία αναπτύσσει μια νέα έκδοση του πυραύλου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RSM-56 που θα μπορεί να εκτοξεύεται από ειδικά διαμορφωμένα σιδηροδρομικά οχήματα. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα των βαρέων πυροβόλων επί σιδηροδρομικών οχημάτων κατά τον Α και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σοβιετικοί είχαν αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους RT-23 Molodets επί σιδηροδρομικών οχημάτων.

Το πρώτο αναπτύχθηκε το 1987 και μέχρι την κατάρρευση του 1991 υπήρχαν 12 σε υπηρεσία. Όλα όμως καταστράφηκαν βάσει της συνθήκης START II μέχρι το 2007. Τώρα όμως η Ρωσία επανέρχεται στο σχέδιο. Το όλο σύστημα περιλαμβάνει τη μηχανή, ένα βαγόνι διοίκησης-ελέγχου, ένα σιδηροδρομικό όχημα με καύσιμα και το ειδικό “βαγόνι” με τον πύραυλο. Το 2016 η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να εντάξει σε υπηρεσία ένα σιδηροδρομικό συρμό (Barguzin) το οποίο θα μετέφερε έξι πυραύλους ICBM RS-24 Yars.

Ωστόσο στο νέο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο πύραυλος Bulava, για την ακρίβεια μια ειδική έκδοση αυτού. Ο πύραυλος RSM-56 Bulava είναι ένας διηπειρωτικός, βαλλιστικός πύραυλος ξηρών καυσίμων που εκτοξεύεται από υποβρύχια και εξοπλίζει τα σκάφη κλάσης Borei. Ο Bulava μπορεί να μεταφέρει 8-10 πλατφόρμες επανεισόδου και μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 8.000 χλμ.

defence-point.gr
sidirodromikanea.blogspot.com