Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Επικουρική σύνταξη: Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης


Τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με την οποία απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στα υποκαταστήματα του φορέα για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Ετσι, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης, μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εξαλείφει την ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και παράλληλα επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ηλεκτρονική αίτηση αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, κατά το προηγούμενο έτος, το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα ξεπέρασε τις 70.000.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος», o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του οργανισμού προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του οργανισμού. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,3 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, ξεκινώντας από την υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Οι 17 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021 είναι οι εξής: απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενων μελών, ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, διαδικασίες απογραφής, μεταβολής και λήξης ασφάλισης, αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, αυτόματη λήξη ασφάλισης μελών νομικών προσώπων, εγγραφή των νέων δικηγόρων, λογισμικό για την ταχύτερη απονομή διεθνών συντάξεων και παροχών, υποβολή αίτησης – δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, υπηρεσία εξ αποστάσεως ραντεβού myEFKAlive, ηλεκτρονικά ραντεβού για υποθέσεις του τ. ΕΤΕΑΕΠ, έλεγχος εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας, πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, ολοκλήρωση καταχώρισης των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις στο ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ, ένταξη στο support.gov.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ψηφιακό επίδομα μητρότητας και ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς.

moneyreview.gr
sidirodromikanea.blogspot.com