Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τελετή στην τουρκική πρωτεύουσα για να σηματοδοτήσει την άφιξη του πρώτου τρένου Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη (ITI) που μετέφερε εμπορεύματα από το Πακιστάν στην Τουρκία, μέσω Ιράν μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του.
Το φορτηγό τρένο ITI ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ισλαμαμπάντ στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και έφτασε στην Άγκυρα σε περίπου 13 ημέρες. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Adil Karaismailoglu, το μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Πακιστάν Makhdoom Zain Hussain Qureshi και ο Ιρανός πρέσβης στην Τουρκία Mohammad Farazmand.
Αναχωρώντας από τον σταθμό Margalla στο Ισλαμαμπάντ, το τρένο έκανε μια διαδρομή 5.981 χιλιομέτρων (3.666 μίλια) σε 12 ημέρες και 21 ώρες. Το φορτηγό τρένο στοχεύει να ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ του Πακιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας. Περιλαμβάνει οκτώ φορτωμένα βαγόνια, 20 πόδια το καθένα με χωρητικότητα 22 τόνων.
Ο Καραϊσμήογλου στην ομιλία του είπε ότι ο νέος σιδηρόδρομος θα προσφέρει νέες επιλογές στους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες στη διαδρομή Πακιστάν-Ιράν-Τουρκία.
«Θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος σε σύγκριση με τη θαλάσσια μεταφορά μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας, η οποία διαρκεί 35 ημέρες, και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
«Έτσι, με το τρένο Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη, ένας νέος σιδηροδρομικός διάδρομος θα παρασχεθεί στους εξαγωγείς μας στη νότια Ασία -- με την υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού παγκοσμίως -- φτάνοντας στο Πακιστάν, τη γειτονική Ινδία, την Κίνα, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μας θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους της να γίνει γέφυρα και βάση logistics μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», πρόσθεσε ο Καραϊσμήογλου.
Μιλώντας στην τελετή, ο Qureshi τόνισε ότι το τρένο ITI θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή ECO (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας). Το Ιράν, το Πακιστάν και η Τουρκία ίδρυσαν τον Οργανισμό Περιφερειακής Συνεργασίας για την Ανάπτυξη το 1964 και τον μετονόμασαν σε ECO το 1985.
Ο Κουρέσι πρόσθεσε ότι το τρένο θα προσφέρει στο Πακιστάν την ευκαιρία να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές του και να ενισχύσει τη σύνδεσή του με τις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
"Η σημερινή κυβέρνηση στο Πακιστάν πιστεύει στην περιφερειακή συνδεσιμότητα και πιστεύουμε ότι για να παίξουμε ρόλο στην εθνική σκηνή πρέπει να είμαστε οικονομικά αξιόπιστοι. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει όχι μόνο να έχουμε ειρήνη στην περιοχή μας αλλά και να αυξήσουμε το εμπόριο στη γειτονιά μας και αυτό το έργο ITI θα γίνει έργο φιλίας.
«Έχουμε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία έχει πρόσβαση στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, επομένως είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ελπίζω να είναι βιώσιμη και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω», δήλωσε ο Κουρέσι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.
Ο Πρέσβης Farazmand στην ομιλία του είπε ότι το σιδηροδρομικό έργο ITI ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2009 στο πλαίσιο του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας, αλλά παρέμεινε σε αναστολή λόγω τεχνικών ζητημάτων και ξεκίνησε ξανά μετά από 10 χρόνια.
Τόνισε ότι οι τρεις χώρες σχεδιάζουν επίσης να δρομολογήσουν επιβατικό τρένο προς την ίδια διαδρομή στο εγγύς μέλλον.
Το πρώτο τρένο από το Ισλαμαμπάντ στην Κωνσταντινούπολη εγκαινιάστηκε στις 14 Αυγούστου 2009. Έκτοτε, οκτώ τρένα έχουν αποσταλεί από το Πακιστάν στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει επίσης στείλει έξι τρένα στο Πακιστάν, αλλά η σιδηροδρομική υπηρεσία διακόπηκε λόγω πλημμυρών στο Πακιστάν το 2009.
yenisafak.com
sidirodromikanea.blogspot.com