Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Έκθεση με αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης και Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά


Ξεκινά η εκπόνηση των οριστικών μελετών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων εντός του Στρατοπέδου Παύλου Μελά που προορίζονται για μουσειακές χρήσεις. Στα κτίρια αυτά θα στεγαστούν, μεταξύ άλλων, μουσείο που θα φιλοξενεί έκθεση με τα ευρήματα από που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Οι ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορούν στην αρχιτεκτονική και στατική προμελέτη επανάχρησης και λειτουργίας του διατηρητέου κτηρίου Α3, ως Μουσείου για την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην έγκριση της προμελέτης του κτηριολογικού προγράμματός του, δίνουν το πράσινο φως για την εκπόνηση των οριστικών μελετών αποκατάστασης του κτηρίου Α3, στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του πρώην Στρατοπέδου, και τη μετατροπή του σε χώρο υπερτοπικού πρασίνου με χρήσεις μητροπολιτικής εμβέλειας, με την ταυτόχρονη ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντίστοιχα, μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου Δ εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά» με χρηματοδότηση 140.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωρεί και η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων Β4 και Δ, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσουν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Για την πορεία των διαδικασιών αποκατάστασης των κτηρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκαν, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος –στο πλαίσιο της υφιστάμενης Προγραμματικής Σύμβασης- οι προμελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου Α3 του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Μετά και τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων Συμβουλίων επί της αρχιτεκτονικής και στατικής προμελέτης αποκατάστασης του κτηρίου, όσο και του κτηριολογικού προγράμματος μετατροπής του σε Αρχαιολογικό Μουσείο –το οποίο εκπόνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης- ξεκινά η εκπόνηση των οριστικών μελετών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Στο κτήριο Α3 δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο για την έκθεση και ανάδειξη μέρους των ευρημάτων από τις ανασκαφές για την υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στα κτήρια Β4 και Δ, που προορίζονται για τη φιλοξενία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στο πλαίσιο νέας Προγραμματικής Σύμβασης, που πρόσφατα υπογράψαμε και με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, προγραμματίζουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης της αναγκαίας μουσειολογικής μελέτης. Με την αποκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω κτισμάτων του πρώην Στρατοπέδου και με επίκεντρο την Επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διατηρούμε ζωντανή και τιμούμε την προσφυγική μνήμη, αποδίδοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Μακεδονία που δέχτηκαν μεγάλος μέρος των ξεριζωμένων Ελλήνων, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό τοπόσημο».

Από το Συμβούλιο Μουσείων εγκρίθηκε ομόφωνα το κτηριολογικό πρόγραμμα που συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου Α3, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας περίπου 3.000 τ.μ. Το κτήριο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο, για να φιλοξενήσει αρχαιότητες από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το κτήριο εντάσσεται στο παλαιότερο τμήμα του πρώην στρατοπέδου, έκτασης 250 στρεμμάτων περίπου, χαρακτηρισμένου από το 2003 ως ιστορικό τοπίο, αποτελώντας τον πυρήνα του αρχικού στρατοπέδου, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, περί το 1895. Είναι ένα από τα πρώτα δείγματα οργανωμένου στρατοπέδου, σε ελληνικό έδαφος.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενέκρινε ομόφωνα την αρχιτεκτονική και στατική προμελέτη του κτηρίου Α3, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με θέμα «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την εκπόνηση των μελετών του έργου: «Δημιουργική επανάχρηση των κτηρίων στρατωνισμού και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ, με δημόσια χρήση του ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Στο πλαίσιο νέας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με θέμα «Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου Δ εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, εντάσσεται, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων Β4 και Δ, προκειμένου να φιλοξενήσουν συνολικά την λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

protothema.gr
sidirodromikanea.blogspot.com