Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Η TransContainer λανσάρει τρένο της Άπω Ανατολής που σπάει ρεκόρ και θα διανύσει έντεκα χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το TransContainer βάζει για άλλη μια φορά τον σιδηρόδρομο στην πρώτη γραμμή των διηπειρωτικών μεταφορών. Αυτή τη φορά συνέδεσε την Κορέα με την Πολωνία μέσω Ρωσίας και Ουκρανίας. Η νέα υπηρεσία τρένου ξεκίνησε σε συνεργασία με την κορεατική Pantos Logistics και την πολωνική PKP LHS.

Νίκος Παπατόλιος


Η τελευταία προσθήκη στις υπηρεσίες της TransContainer σπάει ρεκόρ. Είναι ένα μπλοκ τρένο που μεταφέρει εξήντα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών φορτωμένα με ηλεκτρονικά είδη, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και καταναλωτικά αγαθά. Τι είναι μοναδικό σε αυτό; Το τρένο εκτελεί τη μεγαλύτερη διαδρομή μεγάλου εύρους στον κόσμο για έντεκα χιλιάδες χιλιόμετρα. Η διαδρομή ενός εύρους θα επιτρέψει στο τρένο να εξοικονομήσει χρόνο, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν διαδικασίες μεταφόρτωσης μέχρι να φτάσει στην Πολωνία.

Εβδομαδιαία εξυπηρέτηση

Αφού συνέδεσε την Κορέα με τη Γερμανία, η TransContainer έβαλε και την Πολωνία στον χάρτη των συνδέσεών της. Με ένα τακτικό πολυτροπικό δρομολόγιο, συνδέει το κορεατικό λιμάνι Busan δια θαλάσσης με το ρωσικό λιμάνι Nakhodka της Άπω Ανατολής. Από τη Nakhodka, ένα τρένο εξπρές θα ταξιδέψει μέσω της υπερσιβηρικής διαδρομής μέχρι να φτάσει στο συνοριακό σημείο διέλευσης Suzemka-Zernovo με την Ουκρανία. Αφού διασχίσει την Ουκρανία, το τρένο θα φτάσει στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στη Slawkow, μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Izov-Hrubieszów.
Το τρένο ταξιδεύει κατά μήκος της υπερσιβηρικής διαδρομής, ενώ ολόκληρο το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο σχετικά γρήγορος χρόνος διέλευσης οφείλεται στην έλλειψη διαδικασιών επαναφόρτωσης κατά μήκος της διαδρομής. Το τρένο θα ταξιδεύει άθικτο μεταξύ των προορισμών αναχώρησης και άφιξης. Τους επόμενους μήνες η υπηρεσία θα λειτουργεί κάθε εβδομάδα.

Η διέλευση των συνόρων είναι κρίσιμη

Η επιλογή της Ουκρανίας δεν σχετίζεται μόνο με το κοινό εύρος τροχιάς με τη Ρωσία. Αντίθετα, η διέλευση των συνόρων για την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος έπαιξε πιο κρίσιμο ρόλο. Η TransContainer προτίμησε την Ουκρανία αντί για τη Λευκορωσία ως σημείο εισόδου, επειδή τα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι επί του παρόντος πολύ συμφορημένη.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αποφάσισε να διαφοροποιήσει τους διαδρόμους παράδοσης στην Ευρώπη και η Ουκρανία δεν ήταν η μόνη εναλλακτική λύση. «Η νέα διαδρομή προστέθηκε στην τακτική πολυτροπική υπηρεσία από τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προς την Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Καλίνινγκραντ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο», εξήγησε η εταιρεία.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com