Τις διαδικασίες ωρίμασης για την κατασκευή της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι προωθεί για τα καλά ο ΟΣΕ, φέροντας στο προσκήνιο, σε πρώτο στάδιο, τη δημοπράτηση της μελέτης του σιδηροδρομικού δικτύου από την κεντρική Ελλάδα έως το λιμάνι στα δυτικά της χώρας, που μάλιστα έχει «βγει» προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το project έχει προγραμματιστεί μάλιστα να τεθεί άμεσα και σε συζήτηση σε υψηλό επίπεδο εντός του ΟΣΕ (διοικητικό συμβούλιο;) με βασικό θέμα την έγκριση διενέργειας διαγωνισμού, της σχετικής προκήρυξης και των τευχών για την ανάθεση μελέτης που περιλαμβάνει τα τμήματα της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής (Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας).
Πρόκειται επί της ουσίας για αυτό που στο σιδηροδρομικό κόσμος αναφέρουν ως δυτική «Σιδηροδρομική Εγνατία», με τις μελέτες βέβαια να προγραμματίζεται να ξεκινήσουν μάλλον μέσα στο 2022. Οι μελέτες θα εκπονηθούν από τον ΟΣΕ και αφορούν ουσιαστικά ένα τμήμα από το ευρύτερο πλάνο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα, σε τοπικά μέσα της περιοχής αναφέρονταν ότι π Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα και άλλα στελέχη του οργανισμού ενημερώθηκε για την ένταξη της μελέτης, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEF που οδηγεί στη δημοπράτησή της, το προσεχές διάστημα.
Βέβαια, είναι ένα έργο με τεχνικές δυσκολίες, και λόγω των ορεινών όγκων στην περιοχή, αλλά και μεγάλο κόστος, ωστόσο, αν τελικά προχωρήσει θα «ενώσει» τα δύο αστικά κέντρα της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων αλλά και την ευρύτερη περιοχή με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνδράμει και στην ανάπτυξη των επιβατικών αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών. Προφανώς δε, θα χρειαστεί πολλή «δουλειά» σε επίπεδο μελετών, προετοιμασίας και σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ το θέμα της χρηματοδότησης αναμφίβολα είναι ένας «γρίφος», αν και έχει φανεί ότι η Ε.Ε. είναι υπέρ της ανάπτυξη του σιδηρόδρομου ως «περιβαλλοντικού μέσου».
Όπως είχε αναδείξει το insider.gr προ πολλών μηνών, στις αρχές Ιουνίου, στις σκέψεις ανθρώπων του σιδηροδρομικού κόσμου ήταν από καιρό ένα ακόμα μεγάλο έργο, αυτό της διασύνδεσης Καλαμπάκας με την Ηγουμενίτσας (σχεδόν 150 χλμ.), για το οποίο λέγονταν ότι υπάρχουν και κάποιες προμελέτες. Πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο, με προϋπολογισμό μάλιστα «μαμούθ» (ο λόγος γίνονταν, κατά τις ίδιες πηγές, ακόμα και για 2 δις ευρώ), ίσως και με τρένα που χρησιμοποιούν υδρογόνο το οποίο έχει αρχίσει να «ανεβαίνει» στην ατζέντα όσον αφορά το είδος καυσίμου καθώς θεωρείται από κάποιους και ως φτηνότερη λύση σε βάθος χρόνου.
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να συνδέσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που μάλιστα «βγαίνει» προς αξιοποίηση μέσω διαγωνισμού (ΤΑΙΠΕΔ, με υψηλό μάλιστα επενδυτικό ενδιαφέρον) με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα (μέσω Καλαμπάκας πρώτα), ωστόσο, δεν είχε ακόμα «περπατήσει». Κατά πληροφορίες, η γραμμή θα έφτανε σε χώρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (άρα θα χρειάζονταν μια μικρή επέκταση) και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανερχόμενες χρήσεις logistics (θα φόρτωναν εμπορεύματα και στο τρένο με προορισμό υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και προς τα Βαλκάνια ή και την Τουρκία).
Κατά πόσο όλα αυτά συνδέονται, αν τελικά «ξεπαγώνει» η σιδηροδρομική γραμμή, ποιο θα είναι το μοντέλο ανάπτυξης, χρηματοδότησης του σιδηρόδρομου και με τι είδους καύσιμο, θα φανούν προσεχώς.
insider.gr
sidirodromikanea.blogspot.com