ΑΝΑΛΥΣΗ – Η ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου που συνδέει τη Ρωσία με την Ινδία μέσω Ιράν βρίσκεται σε αναμονή. Πολλοί είπαν ότι ο κρίκος που λείπει για την ολοκλήρωσή του, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το Ιράν και το υπανάπτυκτο σιδηροδρομικό του δίκτυο. Ωστόσο, μια γκρίζα ζώνη μεταξύ δύο χωρών του Καυκάσου φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα.
Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και περαιτέρω χρήση του διαδρόμου δεν είναι μόνο η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών στο Ιράν. Το πιο σημαντικό, για να συνδεθεί η Ρωσία με το Ιράν και περαιτέρω με την Ινδία, ο διάδρομος πρέπει να περάσει από τον Καύκασο, όπου βρίσκονται οι χώρες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται επειδή η σιδηροδρομική σύνδεση που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την περιοχή ανήκει πλέον σε μια αμφισβητούμενη γκρίζα ζώνη μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σχεδόν πριν από ένα χρόνο, στις 10 Νοεμβρίου 2020, μετά από επέμβαση της Ρωσίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, τα σύνορά τους παραμένουν ρευστά, με τις δύο χώρες να περιλαμβάνουν αμφισβητούμενα εδάφη στους χάρτες και τις αναπτυξιακές τους ατζέντες. Ό,τι ισχύει για τη γεωπολιτική ισχύει και για την οικονομία. Και επί του παρόντος, κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του Διαδρόμου Βορρά-Νότου εάν οι δύο χώρες δεν επιλύσουν τον ανταγωνισμό τους.
Αντικρουόμενες ατζέντες
Πριν από μια εβδομάδα, πολλά πάρτι παρακολούθησαν την έναρξη του πρώτου λεωφορείου Ρότερνταμ-Μόσχα στον τερματικό σταθμό RSC του Ρότερνταμ. Μεταξύ των παρευρισκομένων, υπήρχαν πολλοί εκπρόσωποι από ευρασιατικές χώρες όπως η Λευκορωσία, η Ρωσία και το Καζακστάν. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ήταν επίσης εκεί. Και οι δύο παρουσίασαν τις ατζέντες τους για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι η καυκάσια χώρα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου και στοχεύει να μετατρέψει το λιμάνι του Μπακού σε διεθνή κόμβο εφοδιαστικής ως μέρος του.
Ωστόσο, όταν ο Αρμένιος εκπρόσωπος πήρε τον λόγο, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη. Κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν για παραπλάνηση της κοινής γνώμης παρουσιάζοντας τον Μεταφορικό Διάδρομο Βορρά-Νότου ως έργο που συντονίζεται αποκλειστικά από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η σιδηροδρομική σύνδεση στην οποία αναφέρεται το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή που δεν ανήκει σε καμία από τις δύο χώρες. Επιπλέον, εξήγησε ότι η Αρμενία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν για την ανάπτυξη του διαδρόμου. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια και είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν οι μόνες χώρες επιρροής σε αυτό το θέμα;Με κόκκινο χρώμα: η αμφισβητούμενη περιοχή και τα περίχωρά της.
Και οι δύο ισχυρισμοί είναι πραγματικοί
Επισήμως, και οι δύο χώρες διεκδικούν τον ρόλο τους στη διαδρομή μεταφοράς. Το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν έχει μια ειδική σελίδα που εξηγεί τον ρόλο του στο Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου και τις πρωτοβουλίες του για την ανάπτυξή του ως μέρος συμφωνίας με τη Ρωσία, το Ιράν και την Ινδία από το 2005.
Από την άλλη πλευρά, η Αρμενία και το Ιράν έχουν επίσης καταλήξει σε επίσημη συμφωνία για το ίδιο θέμα. Μόνο, όπως μπορούμε να δούμε στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, αυτή η συμφωνία αφορά κυρίως οδικές συνδέσεις που αποτελούν μέρος του Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου. Ωστόσο, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο Amir Asri από την ιρανική εταιρεία MAPNA Locomotive, οι δεσμοί Αρμενίας-Ιράν θα μπορούσαν να επεκταθούν και στους σιδηροδρόμους, εάν το επιτρέπει η πολιτική κατάσταση.
Το Ιράν πιο κοντά στην Αρμενία
Ο Asri συνέχισε εξηγώντας ότι το Ιράν βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη αλλά ουδέτερη θέση όσον αφορά τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. «Λόγω της ρευστότητας των συνόρων, το Ιράν αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις δύο χώρες αυτήν τη στιγμή», είπε. «Τα σύνορα με την Αρμενία είναι κλειστά και έχουμε επίσης πολλά προβλήματα με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επιβάλλουν περιορισμούς στις διασυνοριακές μεταφορές μέσω των αμφισβητούμενων περιοχών», συνέχισε.
Ταυτόχρονα, ο Asri εξήγησε ότι η Αρμενία και το Ιράν έχουν πολύ ισχυρούς οικονομικούς και μεταφορικούς δεσμούς. Γι' αυτό αποφάσισαν πρόσφατα να συνεργαστούν στον μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου. Αν και αυτή η συνεργασία επικεντρώνεται στις οδικές συνδέσεις, «οι χώρες έχουν επίσης μια σταθερή σιδηροδρομική παράδοση που θα μπορούσε να γίνει επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας», τόνισε.
Εξάλλου, από καθαρά επιχειρηματική άποψη, «η Αρμενία είναι καλύτερη επιλογή για το Ιράν όσον αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Βορρά-Νότου». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φορτίο μπορεί να ταξιδέψει μέσω Γεωργίας και Ρωσίας μέσω Αρμενίας και να έχει πρόσβαση στη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το Ιράν χρειάζεται κάποιες εξωτερικές επενδύσεις για να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις που λείπουν στα εδάφη του, και η Αρμενία φαίνεται να είναι πιο πρόθυμη να συνεισφέρει καθώς η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πολύ καρποφόρα μέχρι τώρα.
Οι σχέσεις εξουσίας θα καθορίσουν το αποτέλεσμα
Η σύγκρουση υπάρχει και τα έργα βρίσκονται σε αναμονή, αλλά ποιος θα αποφασίσει την έκβαση όλων αυτών; Η Ρωσία πιθανότατα θα αλλάξει το παιχνίδι, είπε ο Asri. Η Ρωσία παρενέβη για να σταματήσει αρχικά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και φαίνεται να έχει τον ίδιο ρόλο στην τρέχουσα διαμάχη. Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι το κύριο μέρος που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του διαδρόμου Βορρά-Νότου, καθώς θα ωφεληθεί περισσότερο από την επέκταση του ευρασιατικού σιδηροδρομικού της δικτύου.
Δεδομένου ότι πλέον έχει διαμεσολαβητικό ρόλο, η χώρα αναπόφευκτα θα πρέπει να διαλέξει πλευρά κάποια στιγμή και να αποφασίσει μέσω ποιας χώρας θέλει να συνδεθεί με το Ιράν. Εάν η Αρμενία είναι η πρώτη επιλογή, τότε θα το ακολουθήσει και το Ιράν, αφού θα έχει έναν σταθερό εταίρο για να επενδύσει στις υποδομές του, υπογράμμισε ο Asri. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το σενάριο δεν είναι σίγουρο.
Ο Asri ανέφερε ότι η Τουρκία αναζητά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στους σιδηροδρόμους του Αζερμπαϊτζάν. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε ένας άλλος μεγάλος παίκτης θα εισέλθει στον πολιτικό-οικονομικό στίβο της περιοχής του Καυκάσου. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτήν την επιλογή. Όλα είναι ρευστά τώρα και τείνουμε προς την Αρμενία, αλλά εάν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δώσουν μια ανταγωνιστική λύση, τότε το Ιράν θα εξετάσει την προσφορά τους», κατέληξε. Ποιος μπορεί να διαλέξει τελικά; Φαίνεται ότι ο διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου θα βασίζεται στο ποιος κάνει την πιο γρήγορη και έξυπνη κίνηση.
railfreight.com