Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Νέα αρχή: Η Σαγκάη Express φτάνει στο Αμβούργο.

Το πρώτο τρένο μπλοκ εμπορευματοκιβωτίων από τη Σαγκάη έφτασε στον τερματικό σταθμό DUSS στο Αμβούργο στις 25 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει πολλά άλλα τρένα με κατεύθυνση δυτικά, αλλά και ανατολικά, δημιουργώντας  την αρχή ενός νέου διαδρόμου μεταξύ Κίνας και Γερμανίας.

Της  Majorie van Leijen


Αν και το Αμβούργο συνδέεται ήδη καλά με την Κίνα σιδηροδρομικώς, η Σαγκάη είναι ένας νέος σταθμός στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Είναι επομένως μια πολύ ευπρόσδεκτη νέα υπηρεσία, που ονομάζεται Shanghai-Express και λειτουργεί από την DB Cargo Eurasia και την Shanghai Orient Silkroad Intermodal Co. Ltd.

Επίσημο καλωσόρισμα

Το πρώτο τρένο υποδέχτηκε επίσημα στο Αμβούργο παρουσία δύο αντιδημάρχων της Σαγκάης, του Ζανγκ Γουέι και του Ζονγκ Μινγκ, καθώς και του Πέτερ Τσέντσερ, του Πρώτου Δημάρχου του Αμβούργου. «Είμαι χαρούμενος που με το «Shanghai-Express», ξεκίνησε τώρα μια απευθείας γραμμή εμπορευματικών τρένων μεταξύ Αμβούργου και Σαγκάης. Το Αμβούργο και η Σαγκάη είναι πόλεις-εταίροι εδώ και 35 χρόνια», είπε ο Tschentscher.
«Συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα στο εμπόριο και τη βιομηχανία, αλλά και στην επιστήμη και την έρευνα, στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αυτή η νέα υπηρεσία τρένων εμπορευματοκιβωτίων φέρνει το Αμβούργο και τη Σαγκάη πιο κοντά. Είναι μια σημαντική προσθήκη στους γερμανο-κινεζικούς εμπορικούς δρόμους», πρόσθεσε.Shanghai Express στο Αμβούργο

Σε μεταφορά

Το πρώτο τρένο αναχώρησε από τη Σαγκάη στις 28 Σεπτεμβρίου. Αν και το ταξίδι θα διαρκέσει 16-18 ημέρες, το τρένο καθυστέρησε λόγω πλημμυρών στη μεσοδυτική Κίνα που επηρέασαν επίσης το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Αφού έφυγε από την Κίνα, το τρένο διέσχισε το Καζακστάν και τη Λευκορωσία για να εισέλθει στην ΕΕ μέσω του Małaszewicze στην Πολωνία. Από εκεί πήρε το δρόμο για το Αμβούργο.
Το πρώτο τρένο με προορισμό τα δυτικά μετέφερε πενήντα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών φορτωμένα με ρούχα, παπούτσια, γυάλινα σκεύη, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκό εξοπλισμό, μαγειρικά σκεύη, έπιπλα, λάμπες και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Ο TONG Jisheng, πρόεδρος του αερομεταφορέα, αναμένει να προσφέρει την επιστροφή του τρένου από το Αμβούργο στη Σαγκάη εντός περίπου ενός μηνός.
Καθώς τα δρομολόγια γίνονται τακτικά, θα υπάρχει μία αναχώρηση τρένου την εβδομάδα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η συχνότητα θα αυξηθεί μεταξύ δύο και τριών τρεξίματος την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, οι αναχωρήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι ήδη πλήρως κρατημένες.

Αμβούργο

Περίπου 2,4 εκατομμύρια τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια, ή TEU, διακινούνται ετησίως στο εμπόριο της Κίνας στο λιμάνι του Αμβούργου. Σχεδόν κάθε τρίτο εμπορευματοκιβώτιο που διασχίζει τα τείχη της προκυμαίας του κατευθύνεται προς την Κίνα ή προέρχεται από εκεί.
Ο σιδηρόδρομος προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Πέρυσι, πάνω από 230 εβδομαδιαίες υπηρεσίες διατέθηκαν στο εμπόριο μεταξύ Αμβούργου και 20 προορισμών στη Λαϊκή Δημοκρατία. Περαιτέρω συνδέσεις από το Shijiazhuang στην επαρχία Hebei και το Wuhei στο Gansu προστέθηκαν φέτος. Το 2020, περίπου 107.000 TEU μεταφέρθηκαν μεταξύ Κίνας και Αμβούργου σιδηροδρομικώς.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com