Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Από μελέτη σε μελέτη για το τρένο στην Ήπειρο...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η εκπόνηση μελετών για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Η ιστορία είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 90 και έκτοτε οι μελέτες διαδεχόταν η μία την άλλη.

Αποκορύφωμα είναι το 2014 όταν αυτές, ανακοινωνόταν από το βήμα της βουλής ότι έχουν ολοκληρωθεί και ότι το έργο θα προταθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ!
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και επτά χρόνια αργότερα το Υπουργείο Υποδομών ανακοινώνει την εκπόνηση νέων μελετών για το ίδιο έργο, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση για τις προηγούμενες που πληρώθηκαν και η τύχη τους αγνοείται!
Οι μελέτες κι αυτή την φορά, όπως και την προηγούμενη, θα εκπονηθούν από τον ΟΣΕ.
Το κόστος εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το CEF II.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν γίνει οι διαγωνισμοί των μελετών.
Η ολοκλήρωση τους εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Από κει θα φανεί αν και κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου το κόστος του οποίου κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί απαγορευτικό.
Στην περίπτωση όπου όλα εξελιχθούν ομαλά θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.
Στην περίπτωση που δεν εξευρεθούν χρήματα ή αλλάξουν οι προτεραιότητες της χώρας μία ακόμη μελέτη θα έχει μείνει στο συρτάρι.
Στην παρούσα φάση λοιπόν το μόνο που γίνεται είναι η επανάληψη μιας διαδικασίας του παρελθόντος. Μιας διαδικασίας μάλιστα για την οποία ποτέ δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για την τύχη της.
epiruspost.gr
sidirodromikanea.blogspot.com