Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Βόλτα με τον Οδοντωτό: Η ομορφότερη διαδρομή με τρένο στην Ελλάδα.

Η μαγευτική διαδρομή με τον Οδοντωτό Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε αν βρεθείτε στα Καλάβρυτα

Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για χειμερινές- και όχι μόνο- αποδράσεις. Τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι πάμπολλα. δυνατές. Μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε είναι η βόλτα με τον θρυλικό Οδοντωτό που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.

Η εμπειρία του Οδοντωτού, που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι από μόνη της συγκλονιστική και αποτελεί αφορμή για μια σύντομη απόδραση στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων, αλλά και μία από τις 10 κορυφαίες διαδρομές με τρένο στον κόσμο από τον Guardian.

Η ιστορία του Οδοντωτού

Πηγή: Shutterstock

Πριν από 125 χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε «δόντια» και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα. Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Μια μαγευτική διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού

Πηγή: Shutterstock

Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού, το φαράγγι του Βουραικού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του.

Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραικού περνά το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα. Οι συρμοί κινούνται μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, διασχίζοντας οργιώδη βλάστηση από πλατάνια και έλατα. Απόκρημνοι βράχοι, διαδοχικές χαράδρες και καταρράκτες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης, τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Πηγή: Shutterstock

Στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Δίπλα στις ράγες υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.


reader.gr
sidirodromikanea.blogspot.com