Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Γερμανία: Σκύλοι θα αναλάβουν να εντοπίζουν την προστατευόμενη πανίδα στα εργοτάξια των σιδηροδρόμων!

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) εκπαιδεύουν σκύλους που θα αναλάβουν να εντοπίζουν άγρια ζώα σε περιοχές όπου σχεδιάζονται εργοτάξια, ώστε να επιταχύνονται τα έργα.

Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι είχαν την ευθύνη να βρίσκουν τα ζώα που θα έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία όσο ήταν σε εξέλιξη τα έργα, όμως τη θέση τους θα πάρουν από το 2022 οι σκύλοι, αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, μέχρι τα τέλη του έτους.
«Η χρήση σκύλων σε κατασκευαστικά έργα είναι κάτι καινοφανές στη Γερμανία. Χάρη στην οξεία όσφρησή τους, οι σκύλοι μπορούν να βρίσκουν τα προστατευόμενα είδη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και σχεδόν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες» ανέφερε ο Γενς Μπέργκμαν, ο διευθυντής σχεδιασμού υποδομών των DB. «Αυτό θα μας βοηθήσει να αρχίζουμε τα έργα γρηγορότερα», εξήγησε.

Εξι σκύλοι στην υπηρεσία των γερμανικών σιδηροδρόμων

Οι εκπαιδευτές της εταιρείας διδάσκουν σε έξι σκύλους να οσφραίνονται τα προστατευόμενα ζώα, όπως φίδια, κιτρινομπομπίνες (είδος φρύνου), νυχτερίδες, τοιχογουστέρες και αμμόσαυρες στις σιδηροδρομικές γραμμές. Τα ζώα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά τους μυρίζοντας κελύφη αυγών και τα δέρματα που αποβάλλουν τα ερπετά.
Καθώς οι σκύλοι θα «εξερευνούν» τα εργοτάξια, οι χειριστές τους θα καταγράφουν τα ευρήματα σε ένα τάμπλετ, χρησιμοποιώντας μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες στο σχέδιο και στις ρυθμιστικές αρχές πρόσβαση στα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Βόννης-Ρήνου-Ζιγκ και το Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών Χέλμχολτζ.

iefimerida.gr
sidirodromikanea.blogspot.com