Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Musée d’Orsay: Αλλάζει όνομα ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο. Πως γλύτωσε την κατεδάφισή του ο σταθμός των τρένων.

Το Musée d’Orsay θα μετονομαστεί σε Musée d’Orsay- Valéry Giscard d’Estaing προς τιμήν του Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981 και αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας του ιδρύματος.

Το Musée d’Orsay, ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του Παρισιού, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, μετονομάζεται σε Musée d’Orsay- Valéry Giscard d’Estaing προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του.

Ο Ζισκάρ ντ’Εσταίν ήταν αυτός που κατέστησε δυνατό για το γαλλικό κράτος να ιδρύσει το Musée d’Orsay, σώζοντας το 1977 τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare d’Orsay από την κατεδάφιση και εγκρίνοντας το σχέδιο μετατροπής του εμβληματικού κτηρίου σε μουσείο. Βέβαια, το Musée d’Orsay άνοιξε επίσημα το 1986 υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν και μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας κορυφαίος προορισμός αφιερωμένος στην τέχνη του 19ου αιώνα και γνωστός παγκοσμίως, χάρη στη μεγάλη συλλογή έργων ιμπρεσιονισμού που διαθέτει.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μετά τον θάνατο του Ζισκάρ ντ’Εσταίν από κορονοϊό σε ηλικία 94 ετών, πολλοί Γάλλοι πολιτικοί ξεκίνησαν μία εκστρατεία για το Musée d’Orsay, έτσι ώστε αυτό να αλλάξει όνομα και να πάρει το όνομα του πρώην προέδρου, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον σημαντικό ρόλο που εκείνος διαδραμάτισε στην ιστορία του μουσείου.


Πηγή: www.artnews.com
sidirodromikanea