Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Καραμανλής: Θα κάνουμε πραγματικότητα το μετρό Θεσσαλονίκης.

«Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια σε μουσαμάδες», τόνισε Υπουργός

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση με... σημαία ευκαιρίας. Όπου φυσάει ο άνεμος, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς προτάσεις. Μια αντιπολίτευση της Μιζέριας και της τοξικότητας», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για λάθος διαχείριση της πανδημίας.

Κάνει επίσης λόγο για «στείρα, εμμονική, μίζερη αδιέξοδη άρνηση σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ και για «ασύστολη κινδυνολογία και καταστροφολογία», φέρνοντας ως παράδειγμα, τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τα Μέσα Μεταφοράς: «Τώρα μιλάμε για νέα λεωφορεία! Όμως για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να περάσουμε από το ναρκοθετημένο πεδίο που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς. Στα δυο χρόνια εκπονήσαμε συγκεκριμένο σχέδιο τεσσάρων σημείων και το εκτελούμε βήμα-βήμα: ανάταξη-ενίσχυση-προσλήψεις-ανανέωση στόλου. Παραλάβαμε 850 λεωφορεία, τώρα είναι πάνω από 1300. Σήμερα έχουμε 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων την ημέρα. Κάναμε για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια προσλήψεις. Κάναμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, φέραμε τα leasing. Στη Θεσσαλονίκη δε η πρόοδος είναι μεγαλύτερη. Όσα παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΜ είτε τα βελτιώσαμε είτε τα αυξήσαμε. Μόνο ένα μειώσαμε: την τιμή του εισιτηρίου, που την είχε αυξήσει η πρώτη Φορά Αριστερά!», είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα πρώτα 800 νέα λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα και σύγχρονης, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

«Και όλα αυτά δεν τα λέμε στον αέρα -όπως δήθεν εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση - αλλά έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Όσον αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια σε μουσαμάδες! Θα κάνουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματικότητα. Με απόλυτο σεβασμό, ασφαλώς, στην προστασία των αρχαιοτήτων. Και της αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου «κι έτσι το έργο επιτέλους προχωρά», ενώ για τον χρόνο παράδοσης του έργου είπε ότι «τρέχουμε να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές, με στόχο να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο το 2023».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και τον σταθμό Εξαρχείων ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και -ορθώς- προβλεπόταν σταθμός στην Πλατεία Εξαρχείων και τόνισε: «Η Γραμμή 4 είναι ένα έργο που η Αθήνα το περιμένει πολλά χρόνια και το έχει πραγματικά ανάγκη γιατί θα αλλάξει την καθημερινότητά της. Ποιος θα το εμποδίσει; Και γιατί; Αδιανόητο!».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα με παράλληλες σιδηροδρομικές συνδέσεις καθώς και υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, ένα έργο 3,8 χλμ. και προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί μέχρι τέλος του 2021, σημειώνοντας: «Θα κατασκευασθεί η μεγαλύτερη υπόγεια αστική σήραγγα, 2,1 χλμ, που θα "πέσει" στην Αττική Οδό. Εκτιμούμε ότι πάνω από 30.000 οχήματα θα περνούν από αυτόν τον δρόμο, ενώ έχουν προβλεφθεί και έργα ανάπλασης και πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα».

Τέλος ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο και για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών: «Το πρόγραμμά μας προβλέπει τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με 6 μεγάλα μας λιμάνια: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαύριο, Ραφήνα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη. Προβλέπει, επίσης, την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ προχωράμε σε επανεκκίνηση των συμβάσεων για την εγκατάσταση ειδικών σιδηροδρομικών συστημάτων στη γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη - Προμαχώνα, με στόχο τη μείωση της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15'. Γενικότερα, μιλάμε για έργα σε όλη τη χώρα».

Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι η ενδεδειγμένη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι αναγκαίες και για όλους τους υπόλοιπους, κίνητρα και νηφάλια επιχειρηματολογία. Όσον αφορά δε ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επανέλαβε ότι έως σήμερα δεν υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια επιστημονική Επιτροπή για υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. «Όλοι οι πολίτες, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν. Και για άλλη μια φορά, τους προτρέπω και εγώ να το κάνουν!», κατέληξε.

typosthes.gr
sidirodromikanea