Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Γιατί δεν πληρώθηκαν 30.000 δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Τι απαντά ο ΕΦΚΑ σε διαμαρτυρίες συνταξιούχων που δεν τα έλαβαν - Σήμερα ολοκληρώνεται η πληρωμή στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Ξεκίνησε από χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σήμερα η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Μαίρη Λαμπαδίτη

Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.
Οι δύσκολες περιπτώσεις

Την ίδια ώρα διαμαρτυρίες έχει δεχθεί ο ΕΦΚΑ από συνταξιουχούς οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την εμβόλιμη πληρωμή της 27ης Ιουλίου.

Πρόκειται για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Ωστόσο η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν κατά κύματα έως και το φθινόπωρο καθώς ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται δύσκολες και απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Ετσι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ έλαβαν ήδη τα αναδρομικά και την αύξηση της σύνταξης του μηνός Αυγούστου 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα έλαβαν συνολικά 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ.

Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Ποιοι δεν πληρώθηκαν

Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις καθώς ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.

Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως:
απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι' αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Επιπλέον η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους που υπέβαλλαν ερωτήσεις στον φορέα, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, δηλαδή δεν έχουν διανύσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης η είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν το γνώριζαν.

Τα αναδρομικά στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους

Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διεθνείς, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση το φθινόπωρο.

imerisia.gr
sidirodromikanea