Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Σοφόν το σαφές (έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα
Σε ερώτηση βουλευτών της «Ελληνική Λύσης» σχετικά με την επανέναρξη δρομολογίων των τρένων της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης το ΥΠΟΜΕΔΙ απάντησε τα εξής: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. Φ21.1/110531/26.04.2021 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και το με αρ. πρωτ.9144910/28.04.2021 του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ανώνυμης Εταιρείας.

 

Σε συνέχεια της Ερώτησης στην Βουλή (γ) σχετικό, από τους Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κκ. Απόστολο Αβδελά, Κωνσταντίνο Χήτα και Κωνσταντίνο Μπούμπα, με θέμα την επανέναρξη δρομολογίων των τρένων της γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Α. Κυκλοφορία αμαξοστοιχιών:

1.       Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διέκοψε την κυκλοφορία των επιβατικών αμαξοστοιχιών Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης (αμαξ/χίες 90, 91, 600, 601) στο τμήμα Δράμα-Αλεξανδρούπολη την 30.07.2019. Στο τμήμα πέραν Δράμας δρομολόγησε λεωφορεία.

Σχόλιο: Μας αναφέρει το γεγονός αλλά δεν μας αναφέρει τους λόγους. Γιατί πέραν της Δράμας η Τρενοσέ δρομολόγησε λεωφορείο και όχι τρένο; Δεν επιθυμούσε η Τρενοσέ; Είχε πρόβλημα η γραμμή;

2.       Την 17.03.2020 στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας, τα δρομολόγια αυτά διεκόπησαν εντελώς.

Σχόλιο: Η απάντηση αυτή δεν αφορά την ερώτηση καθότι το ίδιο συνέβη με τα περισσότερα δρομολόγια και δεν αφορούσε τη σχέση «κατάσταση γραμμής» και δρομολόγηση συρμών στη Θράκη.

3.       Την 29.06.2020 επαναφέρθηκε μόνο ένα ζεύγος το 600/91 και μόνο έως Δράμα.

Σχόλιο: Πάλι μας αναφέρει το γεγονός αλλά δεν μας αναφέρει τους λόγους. Γιατί πέραν της Δράμας η Τρενοσέ δρομολόγησε λεωφορείο και όχι τρένο; Δεν επιθυμούσε η Τρενοσέ; Είχε πρόβλημα η γραμμή;

4.       Με το δεύτερο κύμα Πανδημίας και τα αντίστοιχα μέτρα, η κυκλοφορία των 600/91 διεκόπη εκ νέου την 04.11.2020.

Σχόλιο: Η απάντηση αυτή δεν αφορά την ερώτηση καθότι το ίδιο συνέβη με τα περισσότερα δρομολόγια και δεν αφορούσε τη σχέση «κατάσταση γραμμής» και δρομολόγηση συρμών στη Θράκη.

Β. Έργα συντήρησης και σχετικός προγραμματισμός:

5.       Από το 2017 υλοποιούνται στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης δύο συμβάσεις του ΟΣΕ με αντικείμενο τη συντήρηση και γενική επισκευή της γραμμής σε εντοπισμένα τμήματα.

Σχόλιο: Δεν μας διασαφηνίζει ο ΟΣΕ ποιο έργο περιλαμβάνει η σύμβαση, ποια σημεία και ποιος είναι ο χρόνος περάτωσης του έργου. Από το 2017 πέρασαν τέσσερα χρόνια και η σιδ/κή γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης χρειάστηκε για να κατασκευαστεί επτά χρόνια. Πότε επιτέλους η εργολαβία θα περατώσει το έργο της;

6.       Παράλληλα ο ΟΣΕ έχει εκπονήσει σειρά μελετών για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης η οποία θα συντομεύσει κατά πολύ την απόσταση και τους χρόνους διαδρομής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η υλοποίηση των έργων βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας από την ΕΡΓΟΣΕ.

Σχόλιο: Είναι άσχετο με την ερώτηση. Δηλαδή θα ξαναδρομολογηθεί τρένο για τη Θράκη όταν ολοκληρωθούν τα έργα της σιδηροδρομικής Εγνατίας; Και πότε θα γίνει αυτό; Σε τριάντα; Σε σαράντα χρόνια; Και μέχρι τότε δεν θα δρομολογείται τρένο στη Θράκη;

Γ. Προβλήματα στην Υποδομή

Τον Ιανουάριο του 2021, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν τους νομούς Σερρών, Ροδόπης και Έβρου, με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές της υποδομής και επιδομής της γραμμής, διεσπαρμένες σε μία έκταση περίπου 400 χιλιομέτρων, που κατέστησαν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία στη διαδρομή Σέρρες-Αλεξανδρούπολη αδύνατη. Ο ΟΣΕ κινητοποιήθηκε αμέσως και έτσι η κυκλοφορία μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε την 14.03.2021. Από την ημερομηνία αυτή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί εμπορικές αμαξοστοιχίες σε αυτή τη διαδρομή.

Σχόλιο: Μα η ερώτηση δεν αφορά στα εμπορικά αλλά στα επιβατικά τρένα, έτσι δεν είναι;

Δ. Εκ του νόμου ο ΟΣΕ χορηγεί χωρητικότητα και χαράσσει δρομολόγια για τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις (ΣΕ) κατόπιν αιτήματος τους. Οι ΣΕ έχουν την αρμοδιότητα για τη χάραξη της πολιτικής πωλήσεών τους και την υλοποίησή της (διάθεση προσωπικού και τροχαίου υλικού). Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΣΕ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον προγραμματισμό επαναφοράς των δρομολογίων.

Σχόλιο: Τι μας λέει εδώ ο ΟΣΕ; Ότι δεν υποβάλει αίτημα η Τρενοσέ γιατί ή δεν έχει προσωπικό ή δεν έχει τροχαίο υλικό; Τροχαίο υλικό αποκλείεται να μην έχει γιατί από την πληθώρα του το τροχαίο υλικό άρχισε να… αυταναφλέγεται! Άρα έμεινε η έλλειψη προσωπικού. Εδώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν επαρκεί ή δεν επαρκεί το προσωπικό. Αλλά αν δεν επαρκεί γιατί δεν προσλαμβάνει. Θα μου πείτε τώρα για μια… «παλιοΘράκη» και ένα παλιοδρομολόγιο εκεί θα διορίσει κόσμο; Άστο σου λέει, δεν αξίζει. Ας ταλαιπωρούνται πάνω – κάτω από το τρένο στο λεωφορείο και το ανάποδο… Να μάθουν να μην έμεναν στη Θράκη!

Παραμένει όμως σε ετοιμότητα, εν αναμονή του σχετικού αιτήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε αμέσως να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

Σχόλιο (τελευταίο): Μου άρεσε πολύ το «αμέσως». Σπεσιαλιτέ των ελληνικών σιδηροδρομικών εταιριών η… αμεσότης!

Με εκτίμηση, Σ. Βενέτης


sidirodromikanea