Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Το Μουσείο Καλεμκερή παίρνει την… ταχεία.

Ένα εικονικό ταξίδι σε σαράντα σιδηρόδρομους της χώρας προσφέρει ο γνωστός φορέας του δήμου Καλαμαριάς
Από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο μέχρι την Αλεξάνδρεια, τη Λεχώνια και το Βελεστίνο και από το 1869 έως το 1969 μια εικονική περιήγηση μας μεταφέρει στην ιστορία 40 ελληνικών σιδηροδρόμων της χώρας μας, αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Κυριακή Τσολάκη

Η πρωτότυπη αυτή διαδικτυακή περιήγηση με τίτλο «40 στάσεις στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» δημιουργήθηκε από το βραβευμένο Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του δήμου Καλαμαριάς συνδυάζοντας το ανεκτίμητης αξίας ιστορικό αρχείο του μουσείου και φωτογραφίες 360 μοιρών του σήμερα μέσω της πλατφόρμας Tour Experience της Clio Muse Tours.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην υλοποίηση ενός μοναδικού πολυδιάστατου project του Μουσείου που έχει στόχο να προβάλει τις διαφορετικές πτυχές της ανάπτυξης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου μέσω του πλούσιου φωτογραφκού υλικού του μουσείου που χρονολογείται από το 1838. Το έργο θα εμπλουτίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη του θέματος.

«Αυτή είναι η αρχή. Εμείς υποστηρίξαμε τη δημιουργία και τη σύνθεση της πλατφόρμας και αποφασίσαμε να βάλουμε 40 σταθμούς. Η εφαρμογή έρχεται να δημιουργήσει την αφετηρία της πλήρους με παραπάνω σταθμούς. Σκεφτείτε ότι ήδη έχουμε γύρω στους 500-800 σταθμούς καταγεγραμμένους και ως επί το πλείστον τεκμηριωμένους», λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Μουσείου Παύλος Καλεμκερής.



Συνδέοντας το χθες με το σήμερα

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σπάνιες φωτογραφίες του 19ου και 20ου αιώνα, εικόνες σιδηροδρόμων από 40 διαφορετικές πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, η Δράμα, η Αλεξάνδρεια, η Νάουσα, η Σκύδρα, η Έδεσσα, η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Κατερίνη, η Λάρισα, η Καλαμπάκα, η Χαλκίδα, ο Πειραιάς, το Θησείο, το Λουτράκι κ.α.

Όλο αυτό συνδυάζεται με εικόνες του σήμερα αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας. «Μπορεί να βγαίνει μια πολύ ενδεικτική πληροφόρηση, επιφανειακή, αλλά η ουσία είναι ότι συνδέει το χθες με το σήμερα. Παλαιότερα και τα τρένα και οι σταθμοί ήταν ένα μέσο για την ανάπτυξη της κοινωνίας, ήταν θέμα τεχνολογίας, κοινωνικής ανάδειξης, εμπορίου. Τότε για να ταξιδεύεις με το τρένο έπρεπε να είσαι κάτι σημαντικό κοινωνικά. Επίσης, στο παρελθόν για κάποιους το τρένο ήταν το τέρας, το φοβούνταν, ενώ, ας μην ξεχνάμε, ότι ήταν το πρώτο μέσο που ένωσε την Ελλάδα με το εξωτερικό και το εμπόριο», επισημαίνει ο Παύλος Καλεμκερής.

Οι ιστορίες που συνοδεύουν κάθε σημείο της ξενάγησης και συγχωνεύουν και ευρύτερα στοιχεία από κάθε τόπο, αποτελούνται από κείμενα αλλά και προφορική αφήγηση.

Εγχείρημα με τουριστική υφή

Τα ιστορικά γεγονότα και οι πληροφορίες που αναφέρονται καταγράφηκαν μετά από εκτενή έρευνα της βιβλιογραφίας των εκδόσεων του Μουσείου Καλεμκερή και του τμήματος περιεχομένου της Clio Muse Tours σε συνεργασία και επιμέλεια του προέδρου του Μουσείου Παύλου Καλεμκερή. Άλλωστε, το Μουσείο έχει αποσπάσει το βραβείο τη Ακαδημίας Αθηνών για τη δημιουργία μιας τετράτομης εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας των τρένων στην Ελλάδα.

Η εικονική ξενάγηση «40 στάσεις στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων» είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμαριάς και του Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς προσδοκώντας την εξάπλωση του (η παροχή του Link διατίθεται δωρεάν από το Μουσείο Φωτογραφίας) σε αναγνωρισμένους φορείς της χώρας και του εξωτερικού. «Το εγχείρημα έχει και τουριστική υφή. Ο πολιτισμός δημιουργεί τουριστικό πόλο. Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθούμε και κάποια στιγμή θα την εντάξουμε με διαφορετικές θεματικές, μέχρι να γίνει μια παγκοσμίου ενδιαφέροντος συλλογή – αναφορά πάνω στα τρένα που δεν θα αφορά μόνο το ιστορικό κομμάτι αλλά και όλους αυτούς που έχουν λατρεία στα τρένα και εμμονή με αυτά». Για να ξεναγηθείτε ψηφιακά πατήστε ΕΔΩ

makthes.gr
sidirodromikanea