Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Πώς να μετακινηθείτε στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει ένα καλά λειτουργικό σύστημα δημόσιων μεταφορών, καθιστώντας απλή την περιήγηση στις πόλεις της και σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι μεταφοράς για ταξίδια, αλλά οι καλύτεροι τρόποι περιήγησης στη Γερμανία είναι με τρένο και αυτοκίνητο.

Πολλές πόλεις στη Γερμανία έχουν αεροδρόμιο, αλλά αξίζει να πετάξετε μόνο αν ταξιδεύετε σε όλη τη χώρα © Nikada / Getty Images

Επίπεδο

Η πτήση στη Γερμανία είναι χρήσιμη μόνο για μεγάλες αποστάσεις. Εκτός αν πετάτε από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, ας πούμε το Βερολίνο προς το Μόναχο ή το Αμβούργο στο Μόναχο, τα αεροπλάνα είναι οριακά πιο γρήγορα από τα τρένα μόλις λάβετε υπόψη το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσετε από και προς τα αεροδρόμια. Η γερμανική κυβέρνηση αρχίζει επίσης να ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να παραλείπουν πτήσεις μικρών αποστάσεων υπέρ του τρένου . Οι περισσότερες μεγάλες και πολλές μικρότερες γερμανικές πόλεις έχουν τα δικά τους αεροδρόμια και πολλοί αερομεταφορείς εκτελούν εσωτερικές πτήσεις εντός της Γερμανίας. Η Lufthansa διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο διαδρομών.

Η Γερμανία διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο τρένων μεγάλης ταχύτητας και περιοχής © Boarding1Now / Getty Images

Τρένο

Η Γερμανία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεγάλων και περιφερειακών τρένων με συχνές αναχωρήσεις. Είναι αρκετά ακριβά, αλλά οι προσφορές είναι συχνά διαθέσιμες, ειδικά αν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Το σιδηροδρομικό σύστημα της Γερμανίας λειτουργεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Deutsche Bahn , της οποίας ο ιστότοπος διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες στα αγγλικά και άλλες γλώσσες, καθώς και λειτουργία αγοράς εισιτηρίων. Το Flixtrain προσφέρει ταξίδια χαμηλού κόστους σε λίγες διαδρομές.
Τα εισιτήρια για τα τρένα Deutsche Bahn μπορούν να αγοραστούν με πιστωτική κάρτα έως και 10 λεπτά πριν από την αναχώρηση χωρίς επιπλέον χρέωση. Θα πρέπει να παρουσιάσετε μια εκτύπωση του εισιτηρίου σας, καθώς και την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του, στον ελεγκτή. Οι χρήστες smartphone μπορούν να εγγραφούν στο Deutsche Bahn και να κατεβάσουν το εισιτήριο μέσω της δωρεάν εφαρμογής DB Navigator. Εισιτήρια είναι επίσης διαθέσιμα από μηχανήματα αυτόματης πώλησης και πράκτορες στο Reisezentrum (ταξιδιωτικό κέντρο) σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο τελευταίος χρεώνει τέλος υπηρεσίας, αλλά είναι χρήσιμο εάν χρειάζεστε βοήθεια με τον προγραμματισμό του δρομολογίου σας.
Τα εισιτήρια που πωλούνται επί του τρένου επιβαρύνονται με επιπλέον χρέωση και δεν είναι διαθέσιμα σε τοπικά τρένα. Οι πράκτορες, οι ελεγκτές και τα μηχανήματα δέχονται συνήθως χρεωστικές κάρτες και μεγάλες πιστωτικές κάρτες. Με λίγες εξαιρέσεις (σταθμός χωρίς προσωπικό, σπασμένο μηχάνημα αυτόματης πώλησης), θα σας επιβληθεί πρόστιμο εάν πιαστείτε χωρίς εισιτήριο.

lonelyplanet.com/articles/getting-around-germany

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea