Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Γιατί προκρίνεται η Λάρισα για Εμπορευματικό Κέντρο.

Η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ ΕΚΠΟΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΕΩΣ -ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ -ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μελέτη για την αξιοποίηση έκτασης του πρώην Ζαχάρεως σε εμπορευματικό κέντρο, εκπονεί η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ (φωτ. αρχείου)

Του Γιώργου Ρούστα

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υφυπουργού Mεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη δημιουργία τριών εμπορευματικών

κέντρων σε Θριάσιο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα προκάλεσε την αντίδραση και κινητοποίηση βουλευτών της Μαγνησίας, ορισμένοι εκ των οποίων έσπευσαν να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπενθυμίζοντάς της, τον αναθεωρημένο (2014) σχεδιασμό -βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού της Θεσσαλίας– για το Βελεστίνο. Είναι βεβαίως απορίας άξιον, πως ανάλογη κινητικότητα δεν καταγράφηκε από τους φορείς του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα από τους βουλευτές, προκειμένου να στηρίξουν την προοπτική για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Ζαχάρεως και γειτονικής που ανήκει στη ΓΑΙΑ-ΟΣΕ.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας στην ενότητα «Greece as a Logistics Gateway Connecting Europe» είχε ανακοινώσει «τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα, στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική της χώρας μας στον τομέα των logistics. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό είναι η ολοκλήρωση ενός λειτουργικού δικτύου σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες. Πλέον -σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη- τα σημαντικότερα έργα ηλεκτροδότησης και σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Συγκεκριμένα, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου των Αμαξοστοιχιών (ETCS) θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται νέα έργα για τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου αφενός με όλους τους κύριους λιμένες εμπορευματικών μεταφορών, όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Καβάλα, και αφετέρου με σημαντικές εμπορευματικές και βιομηχανικές ζώνες στην ενδοχώρα». Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, στον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπεται ότι στις εγκαταστάσεις του εμπορευματικού κέντρου θα δημιουργηθούν ψυκτικοί θάλαμοι και χώροι logistics, ενώ η επένδυση θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΗ ΓΑΙΑ-ΟΣΕ

Συνεργάτες του υφυπουργού, μιλώντας στην «Ε» ανέφεραν ότι «μέσα στον χρόνο, η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας για τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου, σε ιδιόκτητη έκτασή της, η οποία γειτνιάζει με τα 400 στρέμματα της πρώην Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες από το 2006, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί ένα εμπορευματικό κέντρο ή σε δεύτερο βαθμό ένα κέντρο διανομής αγροτικών προϊόντων ή Κέντρο συναρμολόγησης εμπορευμάτων. Στόχος της μελέτης είναι η προκήρυξη του έργου με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης.
Στα υπέρ της λαρισινής επιλογής αναφέρεται η γεωγραφική θέση της Λάρισας (γειτνιάζει με την ΠΑΘΕ και τη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας), το γεγονός ότι το πρώην ζαχαρουργείο βρίσκεται δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές, η έκταση των 400 στρεμμάτων της ΕΒΖ είναι εύκολα αξιοποιήσιμη και δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα, ενώ μέσω της Λάρισας θα εξυπηρετηθεί και η Δυτική Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που επικαλούνταν πηγές της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, μιλούσαν για «προκήρυξη του διαγωνισμού το τρίτο τετράμηνο του 2018. Το Εμπορευματικό Κέντρο Λάρισας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί σε έκταση της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ στη Γυρτώνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων!», έγραφαν.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Μετά τις εξαγγελίες Κεφαλογιάννη, βουλευτές της Μαγνησίας έσπευσαν στο Υπουργείο για να ενημερώσουν την ηγεσία του ότι «καταλληλότερη θέση για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου είναι η περιοχή του Βελεστίνου, καθώς βρίσκεται στον άξονα του δυναμικού διπόλου Βόλου – Λάρισας, σε επαφή με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή της οποίας ήδη προχωράει η ηλεκτροκίνηση, και σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το εμπορευματικό κέντρο στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνάντηση με τον βουλευτή Ν.Δ., Θ. Λιούπη. Υπενθύμισαν μάλιστα την πρόθεση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για παραχώρηση δημοτικής έκτασης 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο ύψος του Στεφανοβικείου.

eleftheria.gr
sidirodromikanea