Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Σιδηρόδρομος: Προβλήματα σε σταθμούς, ελλιπής πληροφόρηση και βλάβες.

Μπορεί το γρήγορο τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προγραμματίζει προσεχώς και ύστερα από πολλαπλές αναβολές το πρώτο του δρομολόγιο, αλλά όπως φαίνεται στη διαδρομή του θα χρειαστεί να περνά μέσα από τη ...ζούγκλα των άκοπων κλαδιών και δέντρων που υπάρχουν σε πολλά σημεία του δικτύου.

Μαρία Λιλιοπούλου

Οπως μεταδίδουν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, σε αρκετά σημεία από τα περίχωρα της Λαμίας, έως το Αιγίνιο, τη Δράμας και την Ειδομένη, οι αμαξοστοιχίες σχεδόν δεν χωρούν να περάσουν μέσα από τα δέντρα με τους μηχανοδηγούς να καταγγέλλουν ότι παρά τις επιστολές, τα εξώδικα και τα υπομνήματα των τελευταίων ετών, και φέτος εν μέσω αντιπυρικής περιόδου η γραμμή της ηλεκτροκίνησης και πολλά σημεία του δικτύου σχεδόν «πνίγονται» από τη βλάστηση αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.



Με νωπές τις μνήμες από την αργή αποκατάσταση των βλαβών που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές χιονοπτώσεις του περασμένου Φεβρουαρίου, η καθημερινή κατάσταση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα φαίνεται ότι απέχει ακόμα πολύ από το ιδανικό.

Ανεπαρκής φωτισμός σε αρκετούς σταθμούς, ελλιπή συστήματα πληροφόρησης των επιβατών, συνεχείς βλάβες σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες συνθέτουν την εικόνα του σιδηροδρόμου, η οποία κάθε χρόνο αποτυπώνεται και στα παράπονα που υποβάλλουν οι επιβάτες και φτάνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Και μπορεί η φετινή χρονιά να έχει οριστεί ως ευρωπαϊκό έτος σιδηροδρόμων, αλλά στη χώρα μας το μέσο εξακολουθεί να υποφέρει από εγκατάλειψη και ημιτελή έργα.

Για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών μετακινήσεων η ΡΑΣ προχώρησε σήμερα Τετάρτη στην ανακοίνωσή των προτάσεών της προς τις σιδηροδρομικές εταιρίες, αλλά και τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ.

Μεταξύ άλλων συστήνει την ύπαρξη επαρκούς φωτισμού και καμερών ασφαλείας στους σταθμούς, τον έλεγχο στις πλατφόρμες των σιδηροδρομικών σταθμών των ταξιδιωτών, αποκλειστικά με την επίδειξη του εισιτηρίου, την τακτική συντήρηση του τροχαίου υλικού ή αντικατάστασή του, ιδιαίτερα σε δρομολόγια που εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες βλάβες, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση επιβατών, αλλά και την παροχή wi – fi στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους συρμούς.

ethnos.gr
sidirodromikanea