Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Η DB Cargo ηγείται της κοινοπραξίας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που προωθεί τη μεταφορά ενός βαγονιού.

Μια κοινοπραξία 12 γερμανικών σιδηροδρομικών εμπορευματικών εταιρειών ίδρυσε το «Future Single Wagon Transport Network». Η DB Cargo συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων μελών της πρωτοβουλίας που στοχεύει στην προώθηση της αγοράς μεταφορών με ενιαίο βαγόνι στη Γερμανία. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται επίσης από την Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών (VDV) και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (NEE). Άλλοι αξιοσημείωτοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Bentheimer Eisenbach και Siegen-Wittgenstein.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος


Ο πρωταρχικός σκοπός του δικτύου είναι να μετατοπίσει όσο το δυνατόν περισσότερη κίνηση από οδικό σε σιδηροδρομικό δίκτυο έως το 2030. Ο Αντιπρόεδρος της VDV, Joachim Berends, υπογράμμισε ότι η προώθηση και η ενίσχυση των μεταφορών με ένα βαγόνι θα κάνουν τους εμπορευματικούς σιδηροδρόμους πιο ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς. Ο Sigrid Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος της DB Cargo, τόνισε ότι «με μερίδιο κυκλοφορίας περίπου 18% στη Γερμανία, η κυκλοφορία μεμονωμένων αυτοκινήτων είναι ένας σημαντικός κορμός για την οικονομία. Πολλοί βιομηχανικοί πελάτες, μεσαίες εταιρείες στην περιοχή και νέοι πελάτες με καταναλωτικά ή γεωργικά αγαθά μπορούν να επωφεληθούν από τη φιλική προς το κλίμα σιδηροδρομική εφοδιαστική ».

Περιοχές εστίασης

Πρώτα απ 'όλα, το νεοσύστατο Δίκτυο στοχεύει στη δέσμευση να χρησιμοποιεί ένα κοινό δίκτυο ενιαίου βαγονιού. Επιπλέον, θέλει να εμπορεύεται τα οφέλη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μέσω ελκυστικών προτάσεων για να επιτρέψει τη μετατόπιση των τρόπων μεταφοράς. Καλή πληροφόρηση σχετικά με τις τεχνικές καινοτομίες και την κοινή εργασία για την ψηφιοποίηση για καλύτερη κοινή χρήση δεδομένων είναι μια άλλη προϋπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνεργαζόμενες σιδηροδρομικές εταιρείες θέλουν να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά βαγονιών και διατροπικών.
Επιπλέον, οι συνεργάτες θα δημοσιεύσουν μια αξιόπιστη επισκόπηση των υφιστάμενων κλασικών και πολυτροπικών δυνατοτήτων φόρτωσης στην κυκλοφορία ενός βαγονιού. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και μικρότερες εταιρείες χωρίς σιδηροδρομική πρόσβαση θα διερευνήσουν ευκαιρίες για πολυτροπική κυκλοφορία στην ενιαία αγορά βαγονιών.

Η ΝΕΕ επιμένει στην πολιτική διαβεβαίωση

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων χαιρέτισε την πρωτοβουλία, διότι πιστεύει ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κυκλοφορίας ενός βαγονιού. Εξάλλου, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών είναι οι οδικές μεταφορές. Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ανταγωνιστές από τη βιομηχανία συγκεντρώθηκαν.
Ωστόσο, η NEE δεν έχασε την ευκαιρία να αναφέρει ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχει το Δίκτυο. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτική υποστήριξη με την κατασκευή ενός πλαισίου που θα επιτρέπει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών. Η προτεραιότητα των σιδηροδρόμων όσον αφορά τις επενδύσεις είναι επίσης σημαντική. Ταυτόχρονα, ο διαχειριστής υποδομής DB Netz AG καλείται να γίνει πιο αξιόπιστος για να επιτρέψει την αύξηση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε όλες τις πτυχές του.

Μεταφορά με ένα βαγόνι

Στην κυκλοφορία ενός βαγονιού, μεμονωμένα βαγόνια ή ομάδες βαγονιών από διαφορετικούς πελάτες σχηματίζουν ένα τρένο. Αυτά τα μεμονωμένα βαγόνια φορτώνονται στο σταθμό φόρτωσης, μεταφέρονται σε σημείο συλλογής, ομαδοποιούνται σε εμπορευματική αμαξοστοιχία, μεταφέρονται από το σημείο εκκίνησης στον προορισμό και διανέμονται στο σταθμό άφιξης.
Η μεταφορά με ένα βαγόνι χαρακτηρίζεται από τον ευέλικτο σχεδιασμό και την ατομική κράτησή της - από άποψη ποσότητας, χρόνου και σχέσης. Αυτό καθιστά δυνατή τη μεταφορά εμπορευμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα και τη σύνδεση οικονομικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη και πολύ πιο πέρα.

https://www.railfreight.com/railfreight/2021/05/13/db-cargo-leads-rail-freight-consortium-promoting-single-wagon-transport/


Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea