Ο οδηγός πιλοτάριζε ένα από τα ιαπωνικά τρένα shinkansen, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το πιλοτήριο για να πάει στην…τουαλέτα.
Το συγκεκριμένο τρένο κινούταν με ταχύτητα 150 χλμ./ ώρα, την ώρα που ο οδηγός αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι από τα χέρια του, αφήνοντας στο πόδι του έναν εισπράκτορα, που δεν κατείχε την αρμοδιότητα, ούτε και την τεχνογνωσία να πιλοτάρει το τρένο.
Ο εισπράκτορας βρέθηκε στην θέση του οδηγού για 3 ολόκληρα λεπτά, κατά τα οποία φέρεται να μην άγγιξε κανένα κουμπί ή μοχλό του πιλοτηρίου, ενόσω ο 36χρονος οδηγός, ο οποίος υπέφερε από «στομαχόπονο», απουσίαζε στην τουαλέτα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο, σε τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Τόκυο- Οσάκα και μετέφερε 160 επιβάτες.
Το παράπτωμα του οδηγού θα μπορούσε να μην έχει γίνει αντιληπτό, εάν το τρένο- γνωστό για την απόλυτη συνέπειά του- δεν αργούσε να φτάσει στον προορισμό του κατά…ένα ολόκληρο λεπτό.
Ο διευθυντής των ιαπωνικών σιδηροδρόμων «JR Central», Μασαχίρο Χαγιάτσου, απολογήθηκε για το συμβάν και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι ενέργειες του οδηγού ήταν «εντελώς ανάρμοστες».
Οι ταχείες αμαξοστοιχίες «shinkansen» είναι το καμάρι της Ιαπωνίας, καθώς μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες με ασφάλεια, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 320 χλμ./ ώρα.
Η συνέπεια και η ασφάλεια των τρένων αυτών είναι αξιοζήλευτες, καθώς από το 1964, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν (επ’ αφορμή των Ολυμπιακών του Τόκυο) δεν έχουν εμπλακεί σε καμιά σύγκρουση ή εκτροχιασμό.
Παρόλα αυτά, τα δυστυχήματα άλλης φύσης, που να σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τα shinkansen, δυστυχώς δεν εκλείπουν.
Το 1995, ένα έφηβο αγόρι είχε χάσει τη ζωή του, όταν προσπάθησε να επιβιβαστεί πηδώντας πάνω σ’ ένα τρένο, την ώρα που έκλειναν οι πόρτες, ενώ το 2015, ένας επιβάτης shinkansen πέθανε όταν έβαλε φωτιά στον εαυτό του, προκαλώντας και τον θάνατο μιας γυναίκας από ασφυξία.
Όσον αφορά τα λάθη που να αφορούν τους οδηγούς των τρένων, το περιστατικό με τον οδηγό που πήγε στην τουαλέτα αποτελεί το πρώτο του είδους του.
Το μοναδικό, ακόμη, λάθος οδηγού που έχει καταγραφεί, σημειώθηκε το 2001, όταν ένας οδηγός ξεκίνησε το δρομολόγιό του μέσα σε όχημα που θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός υπηρεσίας.
Βάσει κανονισμού, οι οδηγοί που αρρωσταίνουν οφείλουν να το αναφέρουν στο πλησιέστερο «κέντρο επιχειρήσεων» και να παραδίδουν την «σκυτάλη» σε κάποιον εισπράκτορα που γνωρίζει και δικαιούται να πιλοτάρει το τρένο, ή να σταματούν το τρένο στον επόμενο διαθέσιμο σταθμό.
Ο οδηγός που εγκατέλειψε το τιμόνι του για να πάει στην τουαλέτα απολογήθηκε στην «JR Central», για το γεγονός ότι δεν είχε ακολουθήσει την τυπική διαδικασία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι «το θεωρούσε ντροπιαστικό».
Όσον αφορά το γιατί δεν σταμάτησε το τρένο στον πλησιέστερο σταθμό, ο οδηγός ισχυρίστηκε, τέλος, ότι δεν θέλησε «να χάσει άλλο χρόνο».
The Guardian, eleftherostypos.gr
sidirodromikanea