Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Εξελίξεις για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 προσδιόρισε ο Κώστας Καραμανλής την έναρξη των διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κανελλοπούλου0 νέο λιμάνι μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Για την υπογειοοποίηση από Ρίο έως Κανελλοπούλου ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο… Δεν λειτουργούμε ποτέ με τη λογική ‘’πες ωραία μεγάλα λόγια σήμερα κι άσε τον επόμενο να καθαρίσει’’... Γι’ αυτό και το θέμα μάς απασχόλησε πολύ», υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε ότι η αρχική εκτίμηση προέβλεπε μερική υπογειοποίηση γύρω στα δύο χιλιόμετρα, τελικά όμως το υπουργείο κατέληξε ότι μπορεί να υπογειοποιηθεί πολύ μεγαλύτερο μέρος της γραμμής, χωρίς όμως να πάει σε ανεφάρμοστες προτάσεις. «Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας, για ένα έργο ακριβώς όπως το χρειάζεται η Πάτρα, ικανοποιεί ορισμένες βασικές αρχές: Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Πατά ακριβώς πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης γραμμής, απλώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της υπογειοποιείται. Απελευθερώνει έτσι το κέντρο της πόλης, το αποκαθιστά με αναπλάσεις κι αποδίδει την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς! Ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα. Είναι υπέρ του περιβάλλοντος. .Διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό. Ελαχιστοποιεί την οπτική και ηχητική όχληση. Και ενισχύει την ασφάλεια πεζών και οδηγών»
«Η αρχική εκτίμηση προέβλεπε μερική υπογειοποίηση γύρω στα δύο χιλιόμετρα, τελικά όμως το Υπουργείο κατέληξε ότι μπορεί να υπογειοποιηθεί πολύ μεγαλύτερο μέρος της γραμμής, χωρίς όμως να πάει σε ανεφάρμοστες προτάσεις». επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.
Σημείωσε επίσης ότι το έργο αυτό συμπληρώνεται από μία ήδη ολοκληρωμένη υποδομή, η οποία έχει παραδοθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο, η οποία όπως τόνισε αποτελεί: «Άλλη μία απόδειξη του πόσο πιστεύουμε στα σιδηροδρομικά έργα, αλλά και του πόσο είμαστε αποφασισμένοι να επενδύσουμε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».

thebest.gr
sidirodromikanea