«Βόμβα» στις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας που πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, αν θέλουν να διεκδικήσουν δημόσια έργα, έριξε ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κ. Καραμανλής.
Μαρία Μόσχου
Αλλάζουν όλα στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας, με τη χρήση νέων «ψηφιακών εργαλείων» που έχουν ως στόχο να μειώσουν σημαντικά τα κόστη αλλά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα αρχικά χρονοδιαγράμματα δημόσιων έργων.
Ένα τέτοιο εργαλείο, το Building Information Model (BIM), όπου η μελέτη, η κατασκευή και η διαχείριση του έργου περνούν από το 2διάστατο σχέδιο (2D) στο 3διάστατο (3D) πληροφοριακό μοντέλο του έργου με τη χρήση έξυπνων αντικειμένων, ξεκινά να υιοθετείται το αμέσως επόμενο διάστημα στη χώρα μας, με το πρώτο έργο εφαρμογής να αποτελεί η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κ. Καραμανλής μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει ήδη τη χρήση της πλατφόρμας των BIM στα δημόσια έργα και έχει ήδη συστήσει ειδική ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας.
Δεν απέκλεισε μάλιστα και στη χώρα μας να ισχύσει άμεσα ό,τι ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου προγράμματα αυτού του είδους είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς. «Από τη μία, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσει στην προώθηση των BIM και από την άλλη, οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προετοιμαστούν, ακόμη και εάν αυτό «ξεβολέψει παλιότερες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εκτίμησε ότι στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον δεν αποκλείεται ακόμη και η ίδια η καταβολή ευρωπαϊκών κονδυλίων να συνδέεται με τη χρήση των BIM.
Σημειώνεται ότι το "Building Information Modeling" αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο για τον τεχνικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της κατασκευής και της λειτουργίας τεχνικών έργων. Η μελέτη, η κατασκευή και η διαχείριση του έργου περνούν στο 3διάστατο (3D) πληροφοριακό μοντέλο του έργου με τη χρήση έξυπνων αντικειμένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόγνωση και αντιμετώπιση των σχεδιαστικών αναντιστοιχιών και τη χρονική και οικονομική βελτιστοποίηση του έργου.
Στην πραγματικότητα, η ολοκληρωτική εφαρμογή τεχνολογιών ΒΙΜ συνεπάγεται όχι μόνο τη χρήση σύγχρονου, προηγμένου λογισμικού και τη μετάβαση από τον σχεδιασμό διαστάσεων στον σχεδιασμό 3 διαστάσεων, αλλά τη ριζική και συνολική αλλαγή στον τρόπο εργασίας της ομάδας συντελεστών του έργου.
To μοντέλο δομικών πληροφοριών είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή αναπαράσταση των φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας υποδομής. Ένα τέτοιο μοντέλο συνιστά πηγή των απαραίτητων πληροφοριών για ένα κτίριο ή γενικότερα μία υποδομή, δημιουργώντας έτσι μια αξιόπιστη βάση για λήψη βελτιωμένων αποφάσεων σε όλο τον κύκλο ζωής, που είναι διαθέσιμη από τα πιο πρώιμα στάδια της σχεδιαστικής σύλληψης έως την κατεδάφιση.
Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΒΙΜ εμπεριέχει πληροφορίες και στοιχεία για ολόκληρο το κτίριο, από τοιχοποιίες και δομικά στοιχεία μέχρι μηχανολογικά συστήματα και μετρήσεις υλικών και στοιχεία προμηθευτών, για κάθε συγκεκριμένο έργο.
Σημειώνεται ότι το έργο με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας του τμήματος Α' της Γραμμής 4 ‘Άλσος Βεΐκου- Γουδή’ του Μετρό της Αθήνας», είναι συνολικής δαπάνης 33.496.777 εκατ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και έχει διάρκεια 30 μήνες.
Περιλαμβάνει τη μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις.
Περιλαμβάνει επίσης εργασίες αποξηλώσεων, καθώς και μετατοπίσεις προτομών, αγαλμάτων κ.λπ. και αρχαιολογικές εργασίες, όπως διερευνητικές τομές για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, φύλαξη των χώρων των αρχαιολογικών εργασιών, αρχαιολογικές ανασκαφές, καταγραφή, αποτύπωση, συντήρηση και φύλαξη των ευρημάτων και αρχαιοτήτων.
euro2day.gr
sidirodromikanea