Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Εκνευρισμός, ανησυχία και… περίεργα βλέμματα στα τρένα και τα τραμ

Κλιμακώνεται η μη συμμόρφωση για τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) στη Μελβούρνη ήταν μία περιπέτεια ακόμη και προCOVID-19, λόγω -κυρίως- των καθυστερήσεων, του συνωστισμού, αλλά και της μη καθαριότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όχι τυχαία, υπάρχουν ακόμη ομογενείς που μετά από δεκαετίες εδώ, έχουν μπει σε τρένο, τραμ ή λεωφορείο, τόσες φορές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στο πρόβλημα του… πατείς με, πατώ σε, έκτακτη και αναγκαστική, «λύση» επέφεραν οι περιορισμοί εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας στη Βικτώρια.

Όσοι είχαν ειδική άδεια να μετακινηθούν πέρα από την απόσταση των 5 χιλιομέτρων για να πάνε στην εργασία τους, για ιατρικούς ή άλλους λόγους, πολλές φορές είχαν όχι απλά μία θέση να καθίσουν -σπάνιο να βρεθεί στις ώρες αιχμής πριν την πανδημία-, αλλά ένα βαγόνι ο καθένας στη διάθεσή του.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κατά τις 20 Αυγούστου, πέρυσι, στις 18:00 το απόγευμα. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Ο κορονοϊός -ευτυχώς- τέθηκε υπό έλεγχο στην Πολιτεία, όχι χωρίς θυσίες, υπήρξε άρση των αυστηρών μέτρων και επιστροφή στην πολυπόθητη… κανονικότητα.

Πέρα από τα θετικά, ωστόσο, επανήλθαν και τα γνωστά προβλήματα όσον αφορά στα ΜΜΜ. Τραμ, λεωφορεία, τρένα, γέμισαν και πάλι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μάλιστα σε καιρούς μίας πρωτοφανούς πανδημίας.

Στον εκνευρισμό για τις καθυστερήσεις των μέσων, την αγένεια ορισμένων, τα βαγόνια που είναι συχνά γεμάτα ακαθαρσίες, προστέθηκε η ανησυχία -εκτός από μικροκλοπές- και για υγειονομικούς λόγους.
Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Πόσες φορές άλλωστε δεν κοιτάξατε κάποιον περίεργα ή αγχωμένα όταν έβηξε ή φτερνίστηκε πλησίον σας, ακόμη και προCOVID-19;

Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βικτώρια, υπήρχε σεβασμός, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, τους κανόνες κατά COVID στα ΜΜΕ, ίσως και από φόβο ακόμη, με τήρηση των αποστάσεων -όσο αυτό ήταν δυνατόν- και χρήση της μάσκας προσώπου, η οποία, σημειωτέον, παραμένει υποχρεωτική.

Πλέον όμως, είτε λόγω άρνησης, είτε λόγω εφησυχασμού, η κατάσταση φαίνεται πως ξεφεύγει εκ νέου με όσους δε συμμορφώνονται με τις υγειονομικές οδηγίες και ουκ ολίγοι επιβάτες νιώθουν μη ασφαλείς για την υγεία τους εντός των ΜΜΜ, αλλά και στις στάσεις και τις πλατφόρμες, ειδικά τις ώρες του συνωστισμού.
Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Ένας ακόμη λόγος ίσως που πολλοί, κατέφυγαν στην αγορά ιδιωτικού οχήματος, με το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων να είναι κοντά στο 20% τον Μάρτιο στη Βικτώρια σε σχέση με πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κίνηση στους δρόμους.

Υπερβολές θα πει κάποιος, καθώς ο ιός είναι υπό έλεγχο σε όλη την Αυστραλία, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να «φυλάνε τα ρούχα τους, για να έχουν τα μισά».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών, τα οποία επεσήμανε το ABC, είναι ενδεικτικά. Ένα ποσοστό 23% των επιβατών στα τρένα της Βικτώριας δε φορούσε μάσκα κατά τον μήνα Μάρτιο φέτος.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 7% τον Νοέμβριο του 2020, λίγες ημέρες αφού η Πολιτεία εξήλθε των αυστηρών περιορισμών.

Μάλιστα, κατά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, η συμμόρφωση στον εν λόγω κανόνα υποχώρησε από 89% το Νοέμβριο-Δεκέμβριο πέρυσι σε 68% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Κατά τις «κρίσιμες» πρωινές ώρες, με την κίνηση να κορυφώνεται, μειώθηκε από 86% σε 74%, την ίδια περίοδο.
Φώτο: «Νέος Κόσμος»

Ο υπουργός Μεταφορών, Ben Carroll, εξέφρασε ανησυχία για τα στοιχεία αυτά.

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για ιό που μεταφέρεται μέσω αέρος, γι’ αυτό ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας, διέταξε τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως όλοι στη Βικτώρια που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φορούν μάσκα.

Στα τραμ, η συμμόρφωση ήταν σχετικά σταθερή κατά τις πρωινές ώρες, αλλά είχε μεγάλη πτώση το απόγευμα και το βράδυ από 83% σε 65%.

Και βέβαια, όποιος έχει μπει σε ΜΜΜ το τελευταίο διάστημα γνωρίζει πως δεν υπάρχει μόνο ο τύπους που αρνείται να φορέσει τη μάσκα.

Υπάρχει και αυτός που… κάνει πως τη φορά, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του υγεία, αλλά του καθενός στο βαγόνι, δεδομένης της αερομεταφοράς του κορονοϊού.

Επίσης, υπάρχει αυτός που έχει τη μύτη έξω, αυτός που τη φορά… κολάρο στο λαιμό, ο άλλος που την κρατά στο χέρι, σε ετοιμότητα μη γίνει έλεγχος και του επιβληθεί πρόστιμο, ενώ συχνά το βαγόνι θυμίζει… καφετέρια: Η μάσκα υποχωρεί για να φάει κάποιος ή να πιει κάτι.

Μόνο τυχαίο δεν είναι που ο αριθμός όσων φορούν τη μάσκα λάθος αυξήθηκε από 5% στο 9%, ένα ποσοστό που με.. το μάτι πάντως μοιάζει μεγαλύτερο, ενώ η αστυνόμευση επί του θέματος φαίνεται ελλιπής.

Δυστυχώς, για τις καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το συνωστισμό, ατομικά, ο καθένας από εμάς, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Αλλά για την καθαριότητα, καθώς και την υγειονομική ασφάλεια, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε.
Ό,τι απέμεινε από το γεύμα ενός επιβάτη του τρένου παρατημένο στο κάθισμα. Φώτο: «Νέος Κόσμος»
Ένα κουτάκι από αναψυκτικό που αφέθηκε εντός του βαγονιού. Φώτο: «Νέος Κόσμος»

neoskosmos.com
sidirodromikanea