Η Αθήνα και τα προάστιά της άλλαξαν πολύ με το πέρασμα των ετών και των αιώνων με διάφορα γεγονότα να αποτέλεσαν κομβικούς παράγοντας για τις αλλαγές αυτές.
Η Ελληνική επανάσταση, οι κυβερνήσεις που άλλαξαν και οι διάφορες αλλαγές στο αστικό τοπίο, διαμόρφωσαν σταδιακά τα όσα ακολούθησαν και την εικόνα της πρωτεύουσας. Από τεράστιες εκτάσεις με χωράφια, η Αθήνα σιγά – σιγά άρχισε να μοιάζει με μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, εκεί που σήμερα βρίσκεται ένας πολυσύχναστος και κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας, κάποτε ήταν μια μεγάλη έκταση με χωράφια με θέα έως και την Ακρόπολη. Ο λόγος για τον περίφημο σήμερα «Σταθμό Λαρίσης». Η εικόνα από το παρελθόν δε θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή.
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1904. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που φαίνονται οι απέραντες εκτάσεις με χωράφια και διακρίνεται ακόμη και ο λόφος του Φιλοπάππου, είναι το πώς ήταν ο σταθμός το 1910. Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα που περικυκλώνεται από κτήρια και πολυκατοικίες. Τα χρόνια πέρασαν, η ρυμοτομία άλλαξε και μαζί και κάποια εμβληματικά κτήρια όπως αυτό που δημιουργήθηκε τον πρώτο αιώνα μετά την ελληνική επανάσταση του 1821.
Ονομαζόταν ως ο «Σταθμός Αθηνών-Λαρίσης» ή «Σταθμός Συνόρων» και σκοπός του ήταν να εξυπηρετεί τη βόρεια Ελλάδα, μέχρι τα τότε σύνορα με την Τουρκία. Η σημαντικότερη πόλη που έφθανε ο σιδηρόδρομος ήταν η Λάρισα και γι’ αυτό έλαβε και αυτό το όνομα μιας και η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμη κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία.
Σήμερα, ο Σταθμός Λαρίσης αποτελεί τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας και ενώ διατήρησε την ονομασία του, τα τρένα δεν τερματίζουν πλέον το δρομολόγιό τους στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα τα τρένα ξεκινούν από την Αττική και φτάνουν ακόμη και έως την Αλεξανδρούπολη κάνοντας πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Ο σταθμός Λαρίσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βαλκανίων και τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
Οι λεπτομέρειες από τον Τύπο της εποχής
Τα εγκαίνια του σταθμού φυσικά δεν πέρασαν στα ψιλά. Αποτέλεσε εξάλλου ένα πολύ σημαντικό έργο της εποχής. Ο Τύπος έγραφε χαρακτηριστικά: «Την 12:30 ακριβώς, η Βασιλική αμαξοστοιχία έφθασε εις τον σταθμόν. Οι Βασιλείς κατήλθον και το πλήθος εξερράγη εις ζητοκραυγάς. Ο στρατός, όστις είχε παραταχθεί, παρουσίασεν όπλα. Τα ορμούντα εις τον λιμένα πλοία εκανονοβόλουν, αι μουσικαί επαιάνιζον τον βασιλικόν ύμνον και το θέαμα ήτο μεγαλοπρεπές.»
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Παλιά Αθήνα
exploringgreece.tv