Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γνωρίστε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού) εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Το γραφικό αυτό κτίριο, ένα πανομοιότυπό του αποτελεί και την στρατιωτική στάση της Αλεξανδρούπολης, είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Στον περίβολό του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express». Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν του «Orient Express», αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.
Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ Α.Ε., ανακαίνισαν οι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης». Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού, το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μεταξύ αυτών και ένα έπιπλο-νιπτήρα από τον «βασιλικό συρμό», ένα από τα λίγα αντικείμενα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν.

Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο κ. Μυλωνάκης Ανδρέας, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Το μουσείο επισκέπτονται συνεχώς σχολεία, όπου στην αυλή του οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το τρένο και μπορούν να ανέβουν στη μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δραιζίνα.

Έτος Ίδρυσης 2001
Διεύθυνση Νέα Μοναστηρίου 7B,Στρατιωτικός Σταθμός, Δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 56334, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 2310-559590, 2310-599134
Φάξ 2310-559531
Ηλ. Διεύθυνση www.sfsth.gr

Ωράριο Λειτουργίας

Το Μουσείο δέχεται τους επισκέπτες κάθε πρωί κατόπιν συννενοήσεως. Συνιστάται ο προγραμματισμός των επισκέψεων, ιδιαιτέρως για σύνολα άνω των 40 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο ξενάγησης κ. Μυλωνάκη.

ose.gr
sidirodromikanea