Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία.

Η οδός βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης και είναι κάθετη στις οδούς Καραολή και Δημητρίου, στην οδό Πατέρα και τελειώνει όταν συναντά τον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Πήρε το όνομά της προς τιμήν του αξιωματικού του ελληνικού στρατού Νικολάου Καραμπίλια του Παναγιώτη. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919 και το 1938 σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στο σώμα του Πυροβολικού. 

Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 στάλθηκε στο μέτωπο και πολέμησε τον εχθρό επιτελώντας το χρέος του προς την Πατρίδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής επιβιβάστηκε με άλλους σε υποβρύχιο και πήγε στην Τουρκία, με σκοπό να περάσει στη Μέση Ανατολή για συνέχιση του αγώνα. Εξαιτίας όμως της πεισματικής άρνησης των Τούρκων να τον αφήσουν να περάσει, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στη Λάρισα.
Σύντομα συνελήφθη από του Ιταλούς και μετά από βασανιστήρια στάλθηκε στην Αθήνα όπου και καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης. Στις 31 Μαΐου 1943 οι Ιταλοί κατακτητές ήθελαν να μεταφέρουν με τρένο πυρομαχικά στο μέτωπο και φοβούμενοι ενέδρα στο δρόμο εφάρμοσαν την τακτική της "κλούβας". Μπροστά από τη μηχανή του τρένου τοποθετούσαν ένα ανοιχτό βαγόνι, την κλούβα, που την παγίδευαν με εκρηκτικά στο πάτωμα. Σ΄ αυτό το βαγόνι έβαζαν μέσα 20 με 25 αντιστασιακούς και αν έπεφταν σε ενέδρα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά. Οι κατακτητές είχαν βρει αυτόν τον τρόπο για να κυκλοφορούν ανενόχλητοι τα τρένα τους. Εκείνη την ημέρα στην κλούβα βρισκόταν και ο Νίκος Καραμπίλιας και το τρένο έπεσε σε ενέδρα, καθώς οι αντιστασιακοί ανατίναξαν τη γαλαρία στο Κούρνοβο (σημ. Τρίλοφο). Με την έκρηξη σκοτώθηκαν περίπου 580 Ιταλοί στρατιωτικοί αλλά και 54 Έλληνες πατριώτες, ανάμεσά τους και ο Λαρισαίος ανθυπολοχαγός.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

eleftheria.gr
sidirodromikanea