Στην περιοχή της Καρλσρούης, ένα κοινό έργο που ονομάζεται LogiKTram στοχεύει να μεταμορφώσει το τελευταίο μίλι των συνδυασμένων μεταφορών. Συγκεκριμένα, το έργο θέλει να αναπτύξει μια έννοια εφοδιαστικής όπου η μεταφορά εμπορευμάτων από τους σιδηροδρομικούς τερματικούς σταθμούς στον τελικό προορισμό τους θα πραγματοποιηθεί με τραμ ή ελαφρά οχήματα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα αστική τραμ και σιδηροδρομική υποδομή.
Νίκος Παπατόλιος
Το έργο LogiKTram περιλαμβάνει διάφορους συνεργάτες με την AVG (Albtal-Verkehrs-Gesellschaft), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT) και το Κέντρο Έρευνας Πληροφορικής της FZI που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Στόχος τους είναι να μετατοπίσουν περισσότερη κίνηση από οδικό σε σιδηροδρομικό μετατρέποντας απλώς τις μεταφορές τελευταίου μιλίου. Κατά συνέπεια, εργάζονται για την έννοια των «εμπορευματικών τραμ», η οποία καθίσταται εφικτή λόγω του «Μοντέλου Karlsruhe» του συστήματος διπλής σιδηροδρομικής υποδομής.
Το έργο ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει για τρία χρόνια. Θα λάβει χρηματοδότηση 2,75 εκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας για την ολοκλήρωση των αρχικών του στόχων. Επιπλέον, το LogiKTram είναι μέρος της πρωτοβουλίας regioKArgo, η οποία ερευνά και εφαρμόζει νέους τύπους κυκλοφορίας φορτίου και παράδοσης στην Καρλσρούη και τη γύρω περιοχή.
Στόχοι
Η τοποθέτηση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στο κέντρο των μεταφορών μικρών και μεσαίων αποστάσεων αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο του κοινού έργου. Ο σιδηρόδρομος δεν πρέπει να περιορίζεται σε διαδρομές μεταξύ λιμένων και τερματικών εμπορευματικών μεταφορών, αλλά πρέπει επίσης να επεκτείνεται σε αστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το LogiKTram, η μετατόπιση της κυκλοφορίας στο σιδηρόδρομο δεν αρκεί, καθώς οι παραδόσεις τελευταίου μιλίου θα πρέπει επίσης να είναι χωρίς εκπομπές. Έτσι, το έργο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ιδέα συνοδευόμενη από μια πλατφόρμα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών για να ενθαρρύνει παρόμοιες μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμές σχετικά με τη λειτουργικότητα της νέας ιδέας. Η AVG έχει παράσχει ένα από τα οχήματά της για το σκοπό αυτό, το οποίο έχει ιδιαίτερες προσαρμογές για την εκπλήρωση των απαιτήσεων μεταφοράς εμπορευμάτων. Μετά τις δοκιμές, η ομάδα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια επιχειρησιακή γραμμή στην περιοχή που θα μεταφέρει προϊόντα στην πράξη. Επιπλέον, οι δοκιμές θα διευκρινίσουν επίσης εάν το έργο θα πρέπει να χρησιμοποιεί παλαιότερα μετασκευασμένα οχήματα ή να κατασκευάζει καινούργια.
Μοντέλο Karlsruhe
Η LogiKTram δεν επέλεξε την Καρλσρούη να αναπτύξει το έργο της κατά λάθος. Η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιεί το σύστημα διπλού σιδηροδρόμου, με συνδυασμένες διαδρομές τραμ και σιδηροδρόμων, εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. «Η υπάρχουσα υποδομή του« Karlsruhe Model »προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων μορφών εμπορευματικών μεταφορών και τη δοκιμή τους στην πράξη», δήλωσε ο Ascan Egerer, τεχνικός διευθυντής της AVG.
Το δίκτυο τραμ-τρένων της Καρλσρούης
Άνθρωποι και αγαθά σε ένα τρένο
Το έργο θα προσπαθήσει να αποφύγει τη χρήση διαφορετικών οχημάτων για την κυκλοφορία φορτίων και επιβατών. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ιδέα όπου οι ταξιδιώτες και τα προϊόντα θα επιβιβαστούν σε ένα τραμ. Για να πετύχει αυτό, η ομάδα ανάπτυξης πρέπει να επανασχεδιάσει το εσωτερικό των βαγονιών και να δημιουργήσει αποκλειστικούς χώρους φορτίου.
Επιπλέον, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες επιπλέον αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, ο ακριβής υπολογισμός των διαδικασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης ή η τοποθέτηση λωρίδων στους σταθμούς είναι ζωτικής σημασίας για την απότομη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας των επιβατών. Για να ελέγξει τη σκοπιμότητα αυτού του στόχου, το KIT δημιουργεί ένα περιβάλλον προσομοίωσης στην Καρλσρούη, με βάση το mobiTopp, ένα πλαίσιο μοντελοποίησης ζήτησης μεταφοράς.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε λογική χρήση της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών ανάλογα με το χρόνο. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις τόσο της επιβατικής όσο και της μεταφοράς εμπορευμάτων και να συνδυαστούν και τα δύο. Με το συνδυασμένο μοντέλο μεταφοράς επιβατών και εμπορευματικών μεταφορών, θα είναι δυνατό για πρώτη φορά να αξιολογηθούν σενάρια που βελτιστοποιούν τη χρήση σιδηροδρομικών οχημάτων με επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές », κατέληξε ο Δρ Martin Kagerbauer, Μέλος της Διοίκησης του Ινστιτούτου στο KIT.
https://www.railfreight.com/railfreight/2021/03/12/karlsruhe-remodels-combined-transport-with-trams/
Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea