Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αναδρομικά και προσωρινή σύνταξη.

Νέα παράταση στο σίριαλ των αναδρομικών και νέα καθυστέρηση για τους 200.000 συνταξιούχους δικαιούχους τους.

Επειτα από επτά διαδοχικές παρατάσεις η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης οδεύει προς νέα αναβολή, όπως προκύπτει από το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει στο τραπέζι το υπουργείο Εργασίας.

 Με βάση αυτό, πρώτα θα δοθεί η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις και μετά τα αναδρομικά. Δεδομένου ότι η προκαταβολή δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Μάιο, όλα δείχνουν ότι τα αναδρομικά αναβάλλονται για αργότερα.

Έτσι, την αναμονή θα παραμείνουν οι περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους καθώς και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Τονίζεται ότι άλλοι 600.000 παλιοί συνταξιούχοι δικαιούνται μόνο λογιστικούς συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά.

Η πρώτη ομάδα που αναμένεται να δει αυξήσεις και αναδρομικά είναι οι «νέοι συνταξιούχοι» δικαιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι έως τώρα τα αναδρομικά 19 μηνών για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης φθάνουν τα 4.788 ευρώ, ενώ η μηνιαία αύξηση της σύνταξής τους ανέρχεται σε 252 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τον Μάιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής σύνταξης καθώς και των σχετικών αναδρομικών. Για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους, με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ (π.χ. 36 μήνες x 384 = 13.824).

Ηδη δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος βάσει του οποίου προβλέπεται η προκαταβολή της κύριας σύνταξης ύψους 384 και 360 ευρώ για τους ασφαλισμένους με 20 και 15 χρόνια αντιστοίχως.

Ετσι ξεκινάει μια διαδικασία η οποία θα προσφέρει ένα ποσό έως 384 ευρώ τον μήνα σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και του Απριλίου θα καταβληθούν δύο ακόμα πληρωμές για την κατηγορία των αναδρομικών που αφορούν τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

megatv.com
sidirodromikanea.blogspot.com