Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Εκατόν πενήντα χρόνια «Μουτζούρης»…


Σε ένα ονειρεμένο ταξίδι, διαφορετικό από τα άλλα, με ένα τραινάκι που αντέχει στον χρόνο και τη συντροφιά του ταξιδιωτικού site www.viewsofgreece.gr ανηφορίζουμε τις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων.
Παλαιότερα αποτελούσε το κυριότερο μέσον μεταφοράς εμπορευμάτων και ανθρώπων, σήμερα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνδυάζοντας ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα.
Από τα Άνω Λεχώνια έως της Μηλιές απολαμβάνουμε τη διαδρομή, γνωρίζουμε απίθανα μέρη όπου δεν πάει αυτοκίνητο και στο τέλος συμμετέχουμε στη διαδικασία αλλαγής της ντιζελομηχανής!


Την επιτήρηση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου του Πηλίου είχε αναλάβει ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο που γεννήθηκε στον Βόλο, το 1888.

Ακόμη και σήμερα το μικρό τραίνο με τα μόλις τέσσερα βαγόνια κινείται επάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, με πλάτος μόλις 60 εκατοστά που σχεδιάστηκε τότε και είναι μια από τις στενότερες στον κόσμο!

Σε αυτούς τους «έγκλειστους καιρούς» λοιπόν, ο λιλιπούτειος συρμός του Πηλίου «σπάει» την καραντίνα και μας ταξιδεύει νοερά σ’ έναν υπέροχο τόπο όπου η μεσογειακή τοπιογραφία κυριολεκτικά απογειώνεται…

efsyn.gr
sidirodromikanea.blogspot.com