Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Τύπου ΟΣΕ το πρόγραμμα εθελουσίας των ΕΛΤΑ.

Ξεκινά σήμερα το φιλόδοξο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, το οποίο έχει ως στόχο την αποχώρηση 2.000 ατόμων, ή περίπου του ενός τρίτου του προσωπικού της εταιρείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόβλεψη για ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις, στην περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα εθελουσίας που τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 του μηνός αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους με προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών. Προβλέπει μεταξύ άλλων εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζόμενου, καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και τέλος, επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης Ασφάλισης Ζωής και Υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Τέλος, συμπεριλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους θα καταβάλλονται επιπλέον πέντε μισθοί.
Έρχονται και μετατάξεις

Από την επιτυχία του προγράμματος θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα για την οργανωτική αναδιάταξη των ΕΛΤΑ, βάσει των εργαλείων που δίνουν οι διατάξεις για την μετασχηματισμό της χρεωμένης εταιρείας, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή.

Μεταξύ αυτών των εργαλείων οι εσωτερικές μετατάξεις, αλλά και οι μετατάξεις σε άλλους οργανισμούς και ΔΕΚΟ του δημοσίου. Αντίστοιχες διατάξεις είχαν χρησιμοποιηθεί και στην εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ (ν. 3891/2010) που προέβλεπε μεταξύ άλλων την υποχρεωτική μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και ο ν. 4643/2019 για τον εκσυγχρονισμό του ομίλου της ΔΕΗ.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει υπολογίσει ότι μόνο από τη μείωση του προσωπικού, μέσω της εθελουσίας αλλά και μετατάξεων όπως έγινε στον ΟΣΕ, το ετήσιο όφελος προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του μισθοδοτικού κόστους των ΕΛΤΑ, πρόσφατα υπεγράφη και η νέα συλλογική σύμβαση που μεταξύ άλλων προβλέπει περικοπές της τάξης του 8%, στους μισθούς. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει υπολογίσει ότι μόνο από τη μείωση του προσωπικού, μέσω της εθελουσίας αλλά και μετατάξεων όπως έγινε στον ΟΣΕ, το ετήσιο όφελος προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Νέα δεδομένα στη διανομή

Τον δρόμο για την μείωση του προσωπικού άνοιξε και η αλλαγή στις υποχρεώσεις παραδόσεων αλληλογραφίας. Ειδικότερα, απο τις αρχές του χρόνου καταργήθηκαν οι στόχοι για παράδοση την επόμενη ημέρα από την κατάθεση (D+1) για το 87% της αλληλογραφίας και για τρεις ημέρες μετά την κατάθεση (D+3) για το 98% της αλληλογραφίας. Οι νέοι στόχοι είναι μέχρι τρεις ημέρες (D+3) για την παράδοση του 90% και μέχρι πέντε ημέρες (D+5) για το 98%.

H διανομή στις μεγάλες πόλεις της χώρας ακολουθεί τον κανόνα της επίδοσης σε D+3, ενώ η συχνότητα εξυπηρέτησης των περιοχών - οικισμών εξαρτάται από τον πληθυσμό και διαμορφώνεται τουλάχιστον σε μια φορά την εβδομάδα και το πολύ κάθε τρεις ημέρες.
Του Κώστα Κετσιετζή
capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com