Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Γαλλία: Προς απαγόρευση πτήσεων όταν υπάρχει εναλλακτική λύση με τρένο για ταξίδια μικρότερα των 2,5 ωρών.

Το Νόμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενάντια στις συνέπειες της παρουσίασε η Γαλλίδα υπουργός οικολογικής μετάβασης κ. Barbara Pompili στο υπουργικό συμβούλιο.

Το Σχέδιο Νόμου προέκυψε μέσα από μία μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων ομάδας πολιτών, της αποκαλούμενης Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα η οποία συστάθηκε από 150 πολίτες που επέλεγησαν κατόπιν κλήρωσης τον Οκτώβριο του 2019, με απόφαση του Γάλλου προέδρου. Αποστολή της ομάδας ήταν να καθορίσει σειρά μέτρων για την επίτευξη μείωσης τουλάχιστον κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 (σε σύγκριση με το 1990) σε πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Σύμβαση των Πολιτών για το Κλίμα υπέβαλε συνολικά 149 προτάσεις εκ των οποίων οι 146 συμπεριελήφθησαν στο εν λόγω νομοσχέδιο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο ενώ η τελική ψήφιση του Νόμου θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ένα από τα 12 βασικά μέτρα που εισάγει το Νομοσχέδιο είναι η απαγόρευση πτήσεων όταν υπάρχει εναλλακτική λύση με τρένο για ταξίδι διάρκειας μικρότερης των 2,5 ωρών. Ειδικότερα, με το Νόμο θα απαγορεύεται η εκμετάλλευση αεροπορικών υπηρεσιών σε δρομολόγια εντός της εθνικής επικράτειας της Γαλλίας εφόσον υπάρχει εναλλακτική διαδρομή με τρένο, η οποία εκπέμπει λιγότερο CO2 συνολικής διάρκειας μικρότερης των 2,5 ωρών. Εξαίρεση αποτελούν αεροπορικές υπηρεσίες που παρέχουν κυρίως συνδέσεις μεταφοράς επιβατών ή που προσφέρουν κυρίως αεροπορικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, προβλέπεται συνεργασία των αεροπορικών και σιδηροδρομικών εταιρειών για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών συνδυασμένων μεταφορών σε αεροδρόμια όπου λειτουργούν σταθμοί TGV.

Σε σχέση με την απαγόρευση πτήσεων εσωτερικού, οι 150 πολίτες μέλη της Σύμβασης είχαν απαιτήσει την απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών διάρκειας μικρότερης των 4 ωρών υποστηρίζοντας ότι η μείωση της διάρκειας στις 2,5 ώρες αναιρεί την ουσία του μέτρου, διότι στην καλύτερη περίπτωση θα επηρεαστούν μόνο 5 εσωτερικές συνδέσεις.

Επίσης, το Νομοσχέδιο καθιστά υποχρεωτική την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα των εσωτερικών μητροπολιτικών πτήσεων για όλους αερομεταφορείς. Η αντιστάθμιση άνθρακα για πτήσεις από και προς το εξωτερικό θα γίνει σε εθελοντική βάση. Προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, ξεκινώντας με την αντιστάθμιση του 50% των εκπομπών το 2022, περνώντας στο 70% το 2023 και φτάνοντας στο 100% των εκπομπών το 2024.

Εξάλλου, το νομοσχέδιο απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων με κακή μόνωση από το 2028 για την προστασία των ενοικιαστών από υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και για να δοθεί χρόνος στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα σπίτια που διαθέτουν προς ενοικίαση. Οι ενοικιαστές έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τον εκμισθωτή τους ανακαίνιση. Μέχρι το 2028, θα απαγορεύεται η αύξηση του ενοικίου σε μονάδες ενεργειακές κλάσης F και G κατά την ανανέωση της μίσθωσης ή την εκμίσθωση.

Σοφία Κοντογιάννη
tornosnews.gr
sidirodromikanea.blogspot.com