Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

CDC: Οδηγία για χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC) εξέδωσαν αργά χθες μια σαρωτική οδηγία καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σχεδόν σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τη Δευτέρα, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει χιλιάδες θανάτους λόγω της Covid-19 κάθε μέρα.

Η οδηγία, που τίθεται σε ισχύ στις 11.59 το βράδυ της Δευτέρας (06.59 ώρα Ελλάδας το πρωί της Τρίτης) προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, μετρό, λεωφορεία, ταξί, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων (ride-sharing) καθώς και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως αεροδρόμια, τερματικοί σταθμοί λεωφορείων και πλοίων, σταθμοί τρένων και μετρό και λιμάνια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις 21 Ιανουαρίου στις κρατικές υπηρεσίες να «αναλάβουν άμεσα δράση» καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και εμπορικά αεροσκάφη, τρένα, πλοία, υπεραστικά λεωφορεία και όλα τα δημόσια μέσα μεταφορών.

Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν πρόεδρος έως τις 20 Ιανουαρίου, η προσπάθεια των CDC να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε μέσα μεταφοράς παρεμποδίστηκε και η υπηρεσία αντ’ αυτού εξέδωσε πολύ ισχυρή σύσταση για τη χρήση της. Ο Τραμπ απέρριψε επίσης αντίστοιχες προσπάθειες του Κογκρέσου.

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα συστήματα μεταφορών θα προστατεύσει τους Αμερικανούς και θα προσφέρει εμπιστοσύνη ότι μπορούμε και πάλι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η 11σέλιδη οδηγία που φέρει την υπογραφή του Μάρτι Σέτρον, επικεφαλής της διεύθυνσης Παγκόσμιας Μετανάστευσης και Καραντίνα στα CDC.

Ενώ αεροπορικές και άλλες εταιρίες μέσων μεταφοράς απαιτούν ήδη τη χρήση μάσκας, η οδηγία των CDC θα καταστήσει τη μη χρήση της παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, κάτι που θα διευκολύνει το προσωπικό καμπίνας σε αεροσκάφη και άλλους εργαζομένους να την επιβάλουν.

Αμερικανική αεροπορική εταιρία είπε στον Μπάιντεν αυτό τον μήνα ότι οι αερομεταφορείς αναγκάστηκαν να αποκλείσουν «χιλιάδες επιβάτες» από μελλοντικές πτήσεις διότι δεν συμμορφώθηκαν με την πολιτική της εταιρίας για χρήση μάσκας.

Τα CDC ανέφεραν ότι όσοι παραβιάζουν την οδηγία μπορεί ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις, αφήνουν, ωστόσο, να εννοηθεί ότι είναι πιθανότερη η επιβολή αστικών κυρώσεων. Η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή από την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών καθώς και από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες.

Η οδηγία προβλέπει ότι οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα όταν μετακινούνται εκτός από σύντομα διαλείμματα, όπως για παράδειγμα για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή τη λήψη φαρμάκων. Οι μάσκες μπορεί να είναι εμπορίου ή χειροποίητες.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι για επιβάτες ηλικίας κάτω των 2 ετών και για όσους πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα. Η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας δεν ισχύει σε όσους επιβαίνουν σε ιδιωτικά οχήματα και στην περίπτωση επαγγελματικών οχημάτων στα οποία επιβαίνει μόνο ο οδηγός.

real.gr