Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Μεταφορά εμβολίων Covid: μια νέα πρόκληση για τους σιδηροδρόμους.

Η μεταφορά εμβολίων Covid-19 γίνεται ένα καίριο ζήτημα στον τομέα της εφοδιαστικής. Η κατάσταση παραμένει ασαφής και ανακύπτουν πολλά ερωτήματα. Πού πρόκειται να παραχθεί το εμβόλιο και υπό ποιες θερμοκρασίες θα μεταφερθεί; Ποιες ποσότητες πρόκειται να εμπλακούν;

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η επιχείρηση στην τακτική μεταφορά προϊόντων. Η KLG φαίνεται να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα: οι σιδηροδρομικές και κλιματιζόμενες μεταφορές θα πρωτοστατήσουν.

Η σιδηροδρομική μεταφορά ελεγχόμενης θερμοκρασίας, μέσω του New Silk road, μπορεί να αποδειχθεί αξιόπιστη και ισχυρή εναλλακτική λύση έναντι των αεροπορικών μεταφορών. Με τη συνολική χωρητικότητα των αεροπλάνων να έχει ήδη μειωθεί λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται από την πανδημία, δεν έχουν απομείνει πολλές επιλογές.
Από την άλλη πλευρά, οι σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Κίνας αποκτούν μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά το Μάρτιο έχει αποδειχθεί μια πολύ αξιόπιστη επιλογή, καθώς μετέφερε μεγάλο ποσοστό όγκου κυκλοφορίας στην Ευρασία. «Με τις σιδηροδρομικές μεταφορές μέσω του New Silk Road, είμαστε συνηθισμένοι σε τεράστιες διαφορές θερμοκρασίας καθ 'οδόν προς διάφορες χώρες. Μπορούμε να εγγυηθούμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας στα δοχεία μεταξύ -25 και +25 μοιρών. Εκτός αυτού, μπορούμε να παρέχουμε 24/7 παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των θερμοκρασιών μέσω του πύργου ελέγχου μας », δήλωσε ο Will Verhees, διευθυντής πωλήσεων της KLG.
Ο Will Verhees θα είναι επίσης μεταξύ των ομιλητών του Air Freight Conference 2020 , το οποίο ασχολείται με την παγκόσμια πρόκληση διανομής εμβολίων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, θα συζητήσει την επιλογή του σιδηροδρόμου και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών γύρω από αυτήν.

Διαταραχές και συνεργασία

Η παγκόσμια ζήτηση για το εμβόλιο Covid-19 αναμένεται να είναι τεράστια. Έχουν ήδη παραγγελθεί τεράστιες ποσότητες από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από κράτη σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το γεγονός ότι το εμβόλιο χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για μεταφορά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καθυστερήσεις στη μεταφορά άλλων προϊόντων, καθώς θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου φορτίου.
Ο τομέας της εφοδιαστικής πρέπει να συγκεντρωθεί και να παρουσιάσει ένα οργανωμένο και λεπτομερές σχέδιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποκλεισμό και την επίλυση πιθανών προβλημάτων. Επιπλέον, η εστίαση πρέπει να κατευθύνεται πρωτίστως προς τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν γρήγορες και αποτελεσματικές.

Ειδικές απαιτήσεις

Επιπλέον, όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία μεταφοράς, είναι ευρέως γνωστό ότι τα εμβόλια, όπως και κάθε άλλο είδος φαρμακευτικού εξοπλισμού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η πρόληψη των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας αποτελεί τον κύριο αγώνα με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πάροχοι εφοδιαστικής. Επιπλέον, συνιστάται προσοχή κατά τα διάφορα στάδια των αλυσίδων εφοδιαστικής. Συγκεκριμένα, τα λάθη κατά την παραλαβή από τους παραγωγούς και τη μεταφόρτωση σε αεροδρόμια, την προσωρινή αποθήκευση σε αποθήκες και τον τελωνειακό χειρισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις και ζημιά στο προϊόν.

Μεταφερόμενη μεταφορά

Από την πλευρά της, η KLG εγγυάται την ικανοποίηση των απαιτήσεων μεταφοράς του εμβολίου. Ανεξάρτητα από το πού θα πραγματοποιηθούν τα στάδια παραγωγής, η διανομή σε άλλες χώρες θα είναι αναπόφευκτη. Κατά συνέπεια, η εταιρεία logistics, με τα ειδικά αναπτυγμένα δοχεία της, θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταφορά του φαρμάκου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να φτάσει σε γειτονικές χώρες του New Silk Road, όπως η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ.
Όσον αφορά το θέμα, ο Roy Queis, Γενικός Διευθυντής KLG Europe, δήλωσε ότι «το ερώτημα αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις υλικοτεχνικές απαιτήσεις που ισχύουν για το εμβόλιο, μπορεί να απαντηθεί με ένα ηχηρό« ναι ». Έχουμε μια πρόκληση όπως ποτέ άλλοτε, αλλά πιστεύω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας ως εταιρείες logistics, θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την τεράστια δουλειά ».

Νίκος Παπατόλιος

railfreight.com/railfreight/2020/12/10/covid-19-vaccines-transportation-a-new-challenge-for-the-logistics


Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης