Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το β’ μέρος με τις απόψεις του επιβατικού κοινού θα ακολουθήσει την προσεχή Πέμπτη.
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Athens Transport πραγματοποίησε τη μεγάλη έρευνα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 2.449 ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια από αναγνώστες του Athens Transport και μη. Το πρώτο μέρος της έρευνας, το οποίο παραμένει αμετάβλητο εδώ και 7 χρόνια, περιλαμβάνει τη βαθμολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους με βάση μία σειρά κριτηρίων.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες είναι τα εξής:
Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς)
Ωράριο λειτουργίας
Ταχύτητα μετακίνησης
Συνθήκες μετακίνησης
Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών
Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών
Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού
Αίσθηση ασφάλειας
Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών
Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (value for money)
Η βαθμολόγηση του κάθε μέσου ήταν δυνατή μόνο από τους συμμετέχοντες που απάντησαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό πάνω από δύο φορές κατά τον τελευταίο χρόνο. Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν τα εξής ποσοστά χρήσης του κάθε μέσου:
Μετρό (γραμμές 2 και 3): 95,4%
Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 91,1%
ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό): 86,8%
Προαστιακός: 42%
Τραμ: 33,4%
Τα ποσοστά αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όπως μειωμένη είναι και η συχνότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (το 45,5% τα χρησιμοποίησε λιγότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν), ως άμεση συνέπεια την πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα τις έρευνας αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συχνών επιβατών του κάθε μέσου και όχι τόσο τις απόψεις του μέσου χρήστη των αστικών συγκοινωνιών ή του μέσου Αθηναίου. Σύμφωνα με άλλο ερώτημα, το 79% όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 διαδρομές ανά εβδομάδα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ το 29,2% πραγματοποιεί πάνω από 14 διαδρομές.
Για να δείτε αναλυτικά όλη την έρευνα πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο