Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Σιδηροδρομική διασύνδεση Ισραήλ με τον Περσικό Κόλπο.

Δύο mega projects, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, υπόσχονται να ενοποιήσουν γεωοικονομικά την περιοχή, μέσω του εμπορίου και της ενέργειας, αλλά και να φέρουν το Ισραήλ πιο κοντά στον αραβικό κόσμο.

Το ένα είναι η κατασκευή μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής διασύνδεσης, που θα συνδέει το λιμάνι της Χάιφα στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ, με τα λιμάνια του Περσικού Κόλπου, μέσω της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας.

Το δεύτερο είναι η κατασκευή από τα θεμέλια της τεράστιας «έξυπνης πόλης» NEOM στην επαρχία Ταμπούκ της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, στις ακτές της Ερυθράς θάλασσας και κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το πρώτο mega project καθιστά εφικτή τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Μεσόγειο και την Ευρώπη στις χώρες του Περσικού Κόλπου, αποφεύγοντας τον ναυτικό περίπλου της αραβικής χερσονήσου. Αποφεύγεται έτσι η «δαμόκλειος σπάθη» των Στενών του Ορμούζ, που ελέγχονται από το Ιράν, αλλά και την προβληματική, λόγω της κατάστασης στην Υεμένη, Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και η αργή και δαπανηρή διώρυγα του Σουέζ.

Με αυτό τον τρόπο επίσης το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά, εκείνη της Σαουδικής Αραβίας και των πλούσιων χωρών του Περσικού Κόλπου, που βρίσκεται κυριολεκτικά στα «πόδια» του. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές το περιφερειακό εμπόριο μεταξύ των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής, από όπου θα διέρχεται αυτή τη σιδηροδρομική σύνδεση, θα μπορούσε να φθάσει τα 250 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2030.

Γιώργος Στάμκος
tvxs.gr