Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Για τον αφοπλισμό τρομοκράτη σε τρένο: «Προσπάθησα να τον σκοτώσω», είπε στη δίκη στο Παρίσι ο Αλεκ Σκαρλάτος.

Αssociated Press
Ο Αλερκ Σκαρλάτος (κέντρο και δεξιά, ο Αντονι Σάντλερ (δεξιά) και ο Μαρκ Μογκάλιαν (αριστερά) μιλούν στα ΜΜΕ με τον δικηγόρο τους, στο Παρίσι, 20 Νοεμβρίου, 2020. (AP Photo/Thibault Camus)

ΠΑΡΙΣΙ. Ενας από τους τρεις Αμερικανούς που θεωρούνται πλέον ήρωες, ο ομογενής Αλεκ Σκαρλάτος, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή κατά τη διάρκεια της δίκης του Αγιούμπ Ελ Καζάνι, του φερόμενου οπλοφόρου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, για την επίθεση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 στο Παρίσι.

Ο ομογενής πρώην στρατιωτικός Alek Skarlatos, ο οποίος πάλεψε με τον δράστη, κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον επιτιθέμενο.

Ο Σκαρλάτος δήλωσε στο δικαστήριο ότι απέσπασε ένα πιστόλι από το χέρι του δράστη και το έστρεψε προς το μέρος του, τράβηξε τη σκανδάλη όμως το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε. «Ειλικρινά έβαλα τα δυνατά μου να τον σκοτώσω ή να τον ακινητοποιήσω», κατέθεσε ο Σκαρλάτος.

Ο κατηγορούμενος, Ελ Καζάνι, είναι αντιμέτωπος με την μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εάν τελικά καταδικασθεί για τρομοκρατική επίθεση και φόνο. Ο 31χρονος Μαροκινός δικάζεται μαζί με τρεις ακόμα ύποπτους συνεργούς.

Αssociated Press

Ο Αλερκ Σκαρλάτος και ο ο Αντονι Σάντλερ (δεξιά) στο δικαστήριο του Παρισίου, 20 Νοεμβρίου, 2020. (AP Photo/Francois Mori)

Οι μαρτυρίες του δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα από τους επιβάτες που αφόπλισαν τον δράστη στο τραίνο από το Άμστερνταμ, υπογράμμισαν τη σημαντικότητα των ενστικτωδών κι άμεσων ενεργειών που ευτυχώς απέτρεψαν μια μαζική «σφαγή».

Μάλιστα, οι ηρωικές ενέργειες των τριών επιβατών στις 21 Αυγούστου του 2015 ενέπνευσαν τον διάσημο σκηνοθέτη Clint Eastwood να δημιουργήσει τη χολιγουντιανή ταινία «The 15:17 to Paris» που αναπαριστά γλαφυρά τα δραματικά γεγονότα.

Ο Σκαρλάτος και οι άλλοι δύο φίλοι ήταν σε διακοπές. Μεγάλωσαν μαζί στη Καλιφόρνια. Ένας από αυτούς, ο Σπένσερ Στόουν, κατόρθωσε να ακινητοποιήσει τον Καζάνι κρατώντας τον απ' τον λαιμό. Ο Σκαρλάτος επενέβη μαζί με έναν άλλο επιβάτη, ενώ ο δράστης βρισκόταν στο έδαφος.

«Ηταν εκπληκτικά δύσκολο να τον ελέγξουμε», κατέθεσε ο Σκαρλάτος.

Εχοντας υπό έλεγχο τον Καζάνι, το τραίνο γύρισε στο Αράς, στη Βόρεια Γαλλία, όπου και έγινε η σύλληψη.

Αssociated Press

Ο Αλερκ Σκαρλάτος στο δικαστήριο του Παρισίου, 20 Νοεμβρίου, 2020. (AP Photo/Francois Mori)

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο Καζάνι επιβιβάστηκε στο τραίνο στις Βρυξέλλες, όντας οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, εννέα κλιπ με τριάντα γύρους το καθένα, ένα αυτόματο πιστόλι και έναν κόπτη. Με το που επιβιβάστηκε, ο δράστης κρύφτηκε στα αποχωρητήρια ανάμεσα στα αυτοκίνητα κι έπειτα εμφανίστηκε γυμνόστηθος με τα όπλα του και πυροβόλησε έναν επιβάτη. Εκεί επενέβησαν οι τρεις «ήρωες» επιβάτες που ευτυχώς κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν με αποτέλεσμα να μην μετατραπεί το συμβάν σε μακελειό.

Αssociated Press

Ο Αλερκ Σκαρλάτος με την Σόνα Ασλεϊ Βεστίχελεν και ο ο Αντονι Σάντλερ (δεξιά) στο δικαστήριο του Παρισίου, 20 Νοεμβρίου, 2020. (AP Photo/Francois Mori)

Αssociated Press

Ο Αλερκ Σκαρλάτος αγκαλιά με την Σόνα Ασλεϊ Βεστίχελεν. (AP Photo/Francois Mori)


ekirikas.com