Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Την πρώτη του διαδρομή με επιβάτες πραγματοποίησε το «τρένο του μέλλοντος» στο Λας Βέγκας.

Το πρώτο της ταξίδι με επιβάτες πραγματοποίησε η φουτουριστική κάψουλα «Hyperloop» ή αλλιώς «τρένο του μέλλοντος» την Κυριακή στο Λας Βέγκας.

Οι κάψουλες τύπου Hyperloop είναι υπερταχεία οχήματα που κινούνται εντός ενός σωλήνα και σε κενό αέρος, αξιοποιώντας παράλληλα μαγνητικά πεδία για την αιώρησή τους και αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 965 χιλιομέτρων την ώρα.

Η τεχνολογία αξιοποίησης μαγνητικών πεδίων για την μετακίνηση επιβατηγών οχημάτων χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε σιδηροδρομικές γραμμές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ήδη από την δεκαετία του ’70.

Ωστόσο η συγκεκριμένη κάψουλα, κατασκευής της εταιρείας Virgin, είναι η πρώτη που αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας την.

Σημαντικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων οχημάτων θεωρείται το γεγονός ότι, ενώ μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες εφάμιλλες με αυτές των αεροσκαφών, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια για να το πετύχουν.

Η εταιρεία Virgin φιλοδοξεί να αναπτύξει δίκτυα σκαφών Hyperloop που θα συνδέουν μεταξύ τους πολυάριθμες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ το κάθε βαγόνι εκτιμάται ότι θα μπορεί να υποστηρίξει 25 με 30 επιβάτες, μεταφέροντας όμως λόγω ταχύτητας δεκάδες χιλιάδες επιβατών ανά ώρα.

Στην δοκιμαστική «κούρσα» της Κυριακής επέβαιναν διευθυντικά στελέχη της Virgin, τα οποία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για πιστοποίηση της τεχνολογίας το 2025 ή το 2026, ώστε η εταιρεία να μπορέσει να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο έργο της στους δρόμους της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: BBC, eleftherostypos.gr