Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.: Με αποστολή την υπεύθυνη επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο με μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Δραστηριοποιείται ενεργά και δυναμικά στον χώρο της ανάπτυξης και της διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, του τροχαίου υλικού, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Το 2019 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19,4 εκατ. € και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 15,7 εκατ. €.

Αποστολή της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. αποτελεί η υπεύθυνη επιχειρηματική ανάπτυξη λειτουργώντας με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος. Μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, αναπτύσσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες προσανατολισμένη στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον ευρύτερα και με όραμα την επιδίωξη της ικανοποίησης όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Διαχείριση Τροχαίου Υλικού

Ο στόλος που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελείται από 3.752 οχήματα, τα οποία αφορούν κινητήριες μονάδες, εμπορευματικά και επιβατικά οχήματα. Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει, την παρούσα χρονική περίοδο, δύο μισθωτές τροχαίου υλικού, επίσης, μετά την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περαιτέρω μισθώσεων σε νέες εταιρίες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν, κυρίως, σε εμπορευματικά δρομολόγια. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η ΓΑΙΑΟΣΕ ξεκίνησε και υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκτεταμένης αναβάθμισης του τροχαίου υλικού. Κύριος στόχος είναι η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο στους μισθωτές ΤΥ, αλλά κυρίως στους τελικούς χρήστες (επιβάτες). Εκτιμάται ότι αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού αποτελεί, μεταξύ άλλων, η αύξηση του σιδηροδρομικού έργου στην Ελλάδα με θετικές συνέπειες τόσο στο κοινωνικό σύνολο λόγω ασφαλέστερων και πιο άνετων μετακινήσεων, όπως επίσης και στο περιβάλλον λόγω χαμηλότερων εκλύσεων ρύπων στις μεταφορές εμπορευμάτων. 

Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Διαχείριση Ακινήτων

Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, στοχεύοντας στην αξιοποίησή τους είτε (α) μέσω μεγάλων έργων ανάπτυξης και παραχωρήσεων όσον αφορά τα ακίνητα με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και τη γεωγραφική θέση είτε (β) μέσω μικρότερου μεγέθους, επαγγελματικών ή ιδιωτικών μισθώσεων. Η ΓΑΙΑΟΣΕ αναλαμβάνει και εκτελεί τις ενέργειες που κατά περίπτωση απαιτούνται για την κάλυψη όλων των σχετικών ζητημάτων (νομικών, πολεοδομικών, συγκοινωνιακών, περιβαλλοντικών, κτλ.) που άπτονται της δράσης της. Στην πρώτη κατηγορία της διαχείρισης ακινήτων εμπίπτει η ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων (logistics centers), τα οποία προσελκύουν επενδύσεις και συνδράμουν στο στρατηγικό σχεδιασμό μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και γενικότερα των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας. Τέτοιο έργο είναι το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης από την ΕΕ Ανταγωνισμού. Οι στοχευμένες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η έγκριση αυτή θα δοθεί αρκετά σύντομα, ίσως και εντός του 2020. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και η αξιοποίηση του ακινήτου π. στρατόπεδο Γκόνου, έκτασης 672 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η ΓΑΙΑΟΣΕ ολοκλήρωσε προμελέτη σκοπιμότητας και χρήσεων του ακινήτου αυτού, και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. 

Τεχνολογία και Καινοτομία

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) μέσω του οποίου γίνεται η συνολική διαχείριση των πληροφοριών της ακίνητης περιουσίας. Το σύστημα αυτό είναι δυναμικό και εκσυγχρονίζεται συνεχώς, ενώ πρόσφατα προχώρησε στη μεταφορά του στις σύγχρονες υποδομές του GCloud. Περαιτέρω, ολοκλήρωσε πιλοτικό σύστημα υπηρεσιών με βάση την τεχνολογία blockchain, για την παροχή σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την καταχώριση και επικύρωση υποστηρικτικών εγγράφων όπως συμβάσεις, σχέδια, τεχνικές εκθέσεις, πιστοποιητικά, προσφορές, απόδειξη πληρωμών κ.λπ.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ)

Το προηγούμενο έτος η εταιρεία όρισε έναν αριθμό δεικτών που αφορούν την ΕΚΕ τους οποίους παρακολουθεί και θέτει τους αντίστοιχους στόχους για το επόμενο έτος. Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνονται στην Έκθεση ΕΚΕ που η εταιρεία συνέταξε για το 2019 καιδημοσιεύτηκε μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις του έτους αυτού.


naftemporiki.gr