Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Μετά τη Γερμανία, το τρένο υδρογόνου της Alstom και στις ράγες του σιδηροδρόμου της Αυστρίας.

Η  Alstom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το τρένο υδρογόνου, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί για δύο χρόνια στη Γερμανία, θα δοκιμαστεί και στην Αυστρία για τρεις μήνες σε κανονικές γραμμές επιβατών.

"Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, μια αμαξοστοιχία υδρογόνου θα παρέχει τακτική εξυπηρέτηση επιβατών στην ÖBB, την αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία για πρώτη φορά", δήλωσε η Alstom . Το Coradia iLint θα δοκιμαστεί "σε περιφερειακές γραμμές στο νότο της χώρας, όπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα τρένα ντίζελ", ανέφερε η εταιρεία.

Σχεδιασμένο από την Alstom στο Salzgitter (Γερμανία), το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με κυψέλες καυσίμου που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια και το επιτρέπουν να λειτουργεί χωρίς ρυπογόνες εκπομπές. Απελευθερώνει μόνο ατμό και νερό.

Η Alstom λειτουργεί ήδη τρένα υδρογόνου για δύο χρόνια στη Γερμανία, όπου οι δοκιμές κρίθηκαν ικανοποιητικές. Ο γαλλικός όμιλος έχει λάβει σταθερές παραγγελίες για 41 περιφερειακά τρένα στις περιοχές του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης, τα οποία πρόκειται να εισέλθουν σε εμπορική υπηρεσία από το 2022.

Άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ιταλία ενδιαφέρονται για αυτήν την τεχνολογία, ιδίως ως εναλλακτική λύση για τα τρένα ντίζελ σε μη ηλεκτροκίνητες γραμμές.

Στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδιο 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του τομέα υδρογόνου, ο στόχος είναι να τεθούν τα πρώτα πρωτότυπα το 2023, πριν από την παραγωγή τρένων το 2025.

https://www.connaissancedesenergies.org/afp/apres-lallemagne-le-train-hydrogene-dalstom-roule-en-autriche-200911


Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης