Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Η Κίνα εντείνει τις δοκιμές στο γρηγορότερο τρένο maglev της χώρας με τελική ταχύτητα 600km / h.

Το πρώτο πρωτότυπο maglev ξεκίνησε τις γραμμές παραγωγής τον Μάιο. Φωτογραφία: Getty Images


Η χώρα σχεδιάζει ένα δίκτυο εξαιρετικά γρήγορων τρένων που θα μπορούσαν να μειώσουν τους χρόνους ταξιδιού σε μεγάλες διαδρομές
Το Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας έδωσε το πράσινο φως για να εντείνει τις δοκιμές στο ταχύτερο τρένο της με τελική ταχύτητα 600km / h (373 μίλια την ώρα).

Το υπουργείο ενέκρινε περαιτέρω δοκιμές σχετικά με τη μαγνητική ανύψωση, ή το τρένο maglev, σύμφωνα με οδηγίες που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με σχέδια κατασκευής έξυπνης υποδομής μεταφορών, σύμφωνα με το Science and Technology Daily .
«Η ανάπτυξη της υψηλής ταχύτητας maglev μπορεί να βοηθήσει την Κίνα να εκμεταλλευτεί την κορυφαία τεχνολογία σιδηροδρομικής διαμετακόμισης και να διατηρήσει το πλεονέκτημα της χώρας στον τομέα των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας», δήλωσε ο Wu Donghua, αναπληρωτής διευθυντής του CRRC Qingdao Sifang, ο οποίος δημιούργησε τα πρωτότυπα.
«Το τρένο maglev είναι επί του παρόντος το γρηγορότερο διαθέσιμο επίγειο δημόσιο όχημα… το τρένο 600km / h maglev θα κάλυπτε ένα κενό μεταξύ σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας και αεροπλάνων.»
Σε αντίθεση με τα συμβατικά τρένα, τα τρένα maglev αιωρούνται πάνω από τις γραμμές και προωθούνται από ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες και η έλλειψη τριβής τα καθιστά ικανά να ταξιδεύουν με πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Η ανάπτυξη του τρένου maglev καταγράφηκε ως ένας από τους βασικούς στόχους της Κίνας στην κατασκευή υποδομών μεταφορών πέρυσι.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έως εννέα σιδηροδρόμους maglev που θα καλύπτουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.
Οι δοκιμές στα τρένα ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Φωτογραφία: Xinhua

Μόλις τεθούν σε λειτουργία τα νέα maglevs, θα μειώσουν δύο ώρες από τον τρέχοντα χρόνο ταξιδιού μεταξύ Πεκίνου και Σαγκάης, μειώνοντας το σε 3½ ώρες, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι CCTV.
Το μοντέλο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο και το υπουργείο ενέκρινε περαιτέρω δοκιμές στο τρένο 600km / h.
Το τρένο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εμπορική παραγωγή το επόμενο έτος μετά από εκτεταμένες δοκιμές.
Εκτός από την Κίνα, η Γερμανία και η Ιαπωνία ερευνούν επίσης τρένα maglev και έχουν μέχρι στιγμής διαχειριστεί κορυφαίες ταχύτητες 550km / h και 603km / h αντίστοιχα. Αντίθετα, τα τρένα υψηλής ταχύτητας της Κίνας έχουν τελική ταχύτητα μεταξύ 350 και 380km / h.

Κρίστιν Χουάνγκ
scmp.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης