Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Γιατί οι Γιαπωνέζοι οδηγοί τρένων κάνουν συνέχεια χειρονομίες; Βίντεο.

Έχετε παρατηρήσει πως οι οδηγοί των τρένων στην Ιαπωνία εκτός από εκφωνήσεις κάνουν και πάρα πολλές χειρονομίες; Ο λόγος στον οποίο οφείλεται αυτή τη περίεργη συμπεριφορά, δεν είναι άλλος από την ασφάλεια.


Οι Ιάπωνες οδηγοί τρένων διακρίνονται για τις πολλές χειρονομίες που κάνουν σε κάθε βάρδια. Εκτός από τις φωνητικές ειδοποιήσεις, κάθε εντολή συνοδεύεται και από μία διαφορετική χειρονομία. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; 

Η απάντηση είναι: η ασφάλεια.

Συνοδεύοντας κάθε φωνητική εντολή και με μία χειρονομία, οι οδηγοί των τρένων εξασφαλίζουν απόλυτη συγκέντρωση και αποφυγή πιθανών λαθών.

Για παράδειγμα, προκειμένου να ελέγξει την ταχύτητα του τρένου, ο οδηγός δεν θα κοιτάξει απλώς το ταχύμετρο, θα τοποθετήσει το δάχτυλό του στην οθόνη και θα εκφωνήσει τον αριθμό που βλέπει μπροστά του. Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν και οι υπάλληλοι στους σταθμούς.

Η μέθοδος ονομάζεται «Shisa Kanko» και χρησιμοποιείται στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιαπωνίας από τις αρχές του 20ού αιώνα. 

Με την εισαγωγή του Shisa Kanko, τα λάθη στον χώρο εργασίας έχουν μειωθεί κατά 85%, με αποτέλεσμα το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιαπωνίας να ανήκει σε ένα από τα ασφαλέστερα του κόσμου.

sputniknews.gr