Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Επιβολή προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα στα γερμανικά τρένα.

Στη Γερμανία είναι νόμος η χρήση μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Deutsche Bahn, η κρατική εταιρεία τρένων, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενότερα με την αστυνομία. Το νομοθετικό σώμα ζήτησε την επιβολή προστίμων. 

Η γερμανική κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών Deutsche Bahn (DB) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να εφαρμοστεί καλύτερα η απαίτηση για μάσκα προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η ανακοίνωση ήρθε αφού οι νομοθέτες επέκριναν τον συγκοινωνιακό φορέα ότι δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν επαρκώς ότι οι επιβάτες φορούν μάσκες. 

"Θα συνεργαστούμε με την ομοσπονδιακή αστυνομία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επιβατών", ανέφερε η DB σε δήλωση. 

Η απαίτηση να φορούν μάσκες που καλύπτουν τη μύτη και το στόμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς εισήχθη από τη νομοθεσία στη Γερμανία τον Ιούνιο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Από τότε υπήρξε διαφωνία σχετικά με το εάν το προσωπικό των τρένων ή η αστυνομία είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου - και ποιες συνέπειες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που αγνοούν τους κανονισμούς. 

Η DB τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιβατών τηρεί τους κανόνες και επεσήμανε ότι μοιράστηκε ευρέως ο νέος κανονισμός σχετικά με τα τρένα, σε σταθμούς και σε απευθείας σύνδεση. 

"Εάν μια μειονότητα παραβιάζει τους κανόνες, αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς", δήλωσαν, λέγοντας ότι η υγεία των εργαζομένων τους και των άλλων επισκεπτών ήταν η ύψιστη προτεραιότητά τους. 

Οι Πράσινοι επικρίνουν το τρέχον επίπεδο επιβολής 

Τη Δευτέρα το πρωί, κόμμα των Πρασινων της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την επιβολή των περιορισμών κοροναϊών στα τρένα DB. Ο Matthias Gastel, εκπρόσωπος του κόμματος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, επέκρινε τον "ασαφή καταμερισμό ευθυνών". 

Η DB αναγνώρισε ότι η επιβολή της απαίτησης για μάσκα είναι πιο δύσκολη σε τρένα μεγάλων αποστάσεων και ότι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να επιβάλουν το νόμο αντιμετωπίζουν συχνά πιθανές συγκρούσεις.

Το σχέδιο των Πρασίνων περιλαμβάνει πρόστιμα για όσους αγνόησαν επανειλημμένα τους κανόνες, ένα σύστημα κρατήσεων που επιτρέπει καλύτερα την κοινωνική απόσταση και λιγότερα εισιτήρια «σούπερ-εξοικονόμησης» για να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την κράτηση τρένων μεγάλων αποστάσεων την τελευταία στιγμή. 

Η Γερμανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εισήγαγε υποχρεωτική μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες, μια κίνηση που αργότερα παρατηρήθηκε στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

dw.com