Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Η Σουηδία σχεδιάζει να ξεκινήσει νυχτερινά τρένα προς τη Γερμανία και το Βέλγιο.


Η Σουηδία επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα διεθνή υπηρεσία νυχτερινών τρένων στη Γερμανία και το Βέλγιο έως το 2022.

Η νέα διαδρομή θα συνδέσει τις σουηδικές πόλεις με το Αμβούργο και τις Βρυξέλλες , επιτρέποντας γρήγορες συνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτές οι νέες διαδρομές είναι μια ελαφριά παράκαμψη από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος που έδειξαν τις διαδρομές που κατευθύνονται προς την Κοπεγχάγη και την Κολωνία , αλλά μια αξιολόγηση τον Απρίλιο έδειξε ότι το δίκτυο της Γερμανίας ήταν πολύ απασχολημένο για να δει τις ολονύκτιες διαδρομές να επεκταθούν περαιτέρω στη χώρα. Η Σουηδία διαθέτει επί του παρόντος υπηρεσίες νυχτερινών τρένων που εκτελούνται εσωτερικά και προς τη Νορβηγία, φτάνοντας πολύ βορειότερα στις πόλεις του Αρκτικού Κύκλου και μέχρι το νότο όπως το Γκέτεμποργκ και το Μάλμο.

Η Σουηδία σχεδιάζει νυχτερινά τρένα προς το Βέλγιο και τη Γερμανία Oliver Friberg Olsson Getty Images / EyeEm

Η Σουηδία ήταν η γενέτειρα του κινήματος flygskam ή «πτήσης ντροπής» , το οποίο παροτρύνει τους ταξιδιώτες να επανεξετάσουν τις πτήσεις λόγω των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Τα σιδηροδρομικά ταξίδια παράγουν σημαντικά λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ότι οι αεροπορικές πτήσεις.
Ο υπουργός μεταφορών της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης αυτό το μήνα ότι μια υπηρεσία νυχτερινής αμαξοστοιχίας μεταξύ Παρισιού και Νίκαιας, η οποία είχε καταργηθεί το 2017, θα επανέλθει και μια γραμμή μεταξύ Βρυξελλών και Βιέννης επαναφέρθηκε επίσης μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, αν και αυτή τη στιγμή αναστέλλεται λόγω της πανδημία κορωνοϊού.

Το επόμενο έτος πρόκειται να είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, μια πρωτοβουλία σε όλη την ήπειρο για την προώθηση των ταξιδιών με τρένο. Καθώς η Ευρώπη αρχίζει να αναδύεται από την πανδημία του ιού κοραναϊού, οι πολιτικοί εξετάζουν νέα οικονομικά κίνητρα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας μόλις επιστρέψει το ταξίδι. Μία τέτοια πρόταση περιλαμβάνει ένα σχέδιο για ένα εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο τρένων που θα συνδέει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα μειώσει κατά το ήμισυ τους τρέχοντες χρόνους ταξιδιού και θα μπορούσε να καταστήσει τις πτήσεις αυτές ξεπερασμένες.

lonelyplanet.com