Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αίγιο: Εγκαίνια εξαγγελιών ανάπτυξης του Σιδηροδρομικού Σταθμού από Καραμανλή.

Με υπόμνημα προς τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, που κοινοποείται στο αρμόδιο υπουργείο και στον ΟΣΕ, σχετικά με τα έργα που εκκρεμούν στο Αίγιο για την οδική πρόσβαση στον νέο τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, υποδέχεται αύριο την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας.

Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, παρόντων των ιθυνόντων από ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, θα επιβιβαστούν (στις 5 μ.μ.) στον Σταθμό Ξυλοκάστρου για να καταλήξουν στο Αίγιο, εγκαινιάζοντας τη νέα γραμμή του Προαστιακού «Κιάτο - Ροδοδάφνη», που λειτουργεί από τις 22 Ιουνίου με 6 δρομολόγια τη μέρα, 3 απευθείας προς το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και άλλα τόσα προς Αθήνα και Λιμάνι Πειραιά.
Στο (σχεδόν) τελικό σχέδιο του υπομνήματος, που έχει στη διάθεσή της η «ΠτΔ», θίγεται η κυκλοφοριακή σύνδεση με τον ΣΣ Αιγίου και στην αναβολή της υλοποίησης των προβλεπομένων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Συγκοινωνιακής Μελέτης, για σύνδεση του ΣΣ με τα τοπικά οδικά δίκτυα.
Το ΔΣ αναφέρεται σε «προβληματική πρόσβαση και παντελή έλλειψη σήμανσης», καθιστά δε στους παραλήπτες του υπομνήματος απαιτητέο το να επισπευστούν οι εργασίες, αφού από την έναρξη λειτουργίας της γραμμής μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ιδιαιτέρως περιορισμένη κίνηση και χρήση του τρένου, «γεγονός που υποθηκεύει την ευρωστία της γραμμής για το μέλλον», όπως τονίζεται και γεννά «μείζονος σημασίας ζητήματα βιωσιμότητάς της και κατά συνέπεια έντονη ανησυχία στο δήμο για ένα έργο - κόσμημα, που πολίτες του Αιγίου και της Δυτικής Ελλάδος δεν μπορούν να απολαύσουν».
Θίγεται επίσης η επιβάρυνση - και μάλιστα δραματικά - του συγκοινωνιακού προβλήματος στο Αίγιο, αφού το αστικό ΚΤΕΛ δεν έχει πρόσβαση στον ΣΣ των πεζών είναι αδύνατη και η μόνη λύση είναι με ταξί ή ΙΧ, αν και « σε συνθήκες τριτοκοσμικές, λόγω χωματόδρομων και στενών δρόμων» όπως περιγράφεται η κατάσταση.
Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικού Τομέα του δήμου Βασίλης Χριστόπουλος είχε επικοιδομητικές επαφές με τον εκτελόντα χρέη διευθύντος συμβούλου του ΟΣΕ Θανάση Κοταρά, έχοντας αποσπάσει την πολιτική δέσμευση, πως στα αυριανά εγκαίνια της νέας σιδηροδριμικής γραμμής, θα εξαγγελθούν εκείνα τα απαραίτητα έργα που πολύ σύντομα θα συμβάλλουν στο να καταστεί ο ΣΣ Αιγίου ένα μεγάλο συγκοινωνιακό hub για την Αχαΐα και κέντρο σιδηροδρομικών μετακινήσεων προς την Αθήνα και ευρύτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με τεράστια οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία. Ετσι, η επίσπευση όσων απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, θα περιλαμβάνει την κατασκευή πρόσβασης από την οδό Κορίνθου (κοντά στα Δικαστήρια), από τις οδούς βόρεια, από τον κόμβο συμβολής με την οδό Νικ. Πλαστήρα συν ένα ακόμα σημείο απ' αυτής.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
pelop.gr