Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Στην μνήμη του ζωγράφου τρένων Στέλιου Μαυρομάτη: Αναμνήσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 1998.

Του Ιωάννη Κ. Μουρμούρη*


Γνώρισα τον ζωγράφο τρένων Στέλιο Μαυρομάτη τον Φεβρουάριο 1998, όταν ο Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων κ. Ευάγγελος Κωστέας και οι συνεργάτες του μου παρουσίασαν την ιδέα περιπτέρου για την έκθεση της Θεσσαλονίκης με καλλιτεχνική παρουσίαση του τρένου μέσα από την ζωγραφική του Στέλιου Μαυρομάτη. 
Ενθουσιώδης, γλαφυρός και ιδιαίτερα πιστικός μας έδωσε μια εικαστική εικόνα του τρένου με ένα πάθος και ρομαντισμό, που είχαμε και εμείς ξεχάσει. Θα διαμόρφωνε το περίπτερο με την ζωγραφική του και θα προσφέραμε στους επίσημους καλεσμένους μας από ένα έργο του. 
Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, αλλά και η συνεργασία εξαιρετική έτσι τον Σεπτέμβριο του 1998 στην έκθεση ο ΟΣΕ θριάμβευσε και βραβεύθηκε με το βραβείο καλύτερης συμμετοχής (βλ. φωτογραφία), από το απαράμιλλο έργο του μοναδικού ζωγράφου τρένων Στέλιου Μαυρομάτη (βλ. φωτογραφίες). 
Από τον Σεπτέμβριο 1998 μου έκανε παρέα στο γραφείο μου ο «πίνακας 71» (βλ. φωτογραφία), που κάτω αριστερά είχε την ημερομηνία 7-1-1998 χρονιά της έκθεσης και της ονομαστικής μου εορτής του Αγ. Ιωάννου, που μου χάρισε ο Στέλιος Μαυρομάτης. Θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στον ΟΣΕ φαντάζομαι όχι στην ίδια θέση. 
Το τρένο εμπνέει πολλούς ανθρώπους και προσωπικότητες πέρα από τους σιδηροδρομικούς, είναι ανεξήγητο, αλλά πιθανόν γιατί επί δυο αιώνες ήταν το «ταξίδι», ένα ταξίδι που ο ταξιδιώτης το ζει, του δημιουργεί βιώματα, εικόνες και αναμνήσεις. 

Ευχαριστούμε Στέλιο, δεν σε ξεχάσαμε, σου στέλνω μερικές φωτογραφίες από τους ανθρώπους που χάρηκαν τότε το έργο σου. 

*Ιωάννης Κ. Μουρμουρης, Καθηγητής, Οικονομίας και management Μεταφορών 
Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ. 

Στο περίπτερο: Στέλιος Μαυρομάτης και Ιωάννης Κ. Μουρμούρης (π-Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ) 

Με φόντο το έργο του Στέλιου Μαυρομάτη: Κ. Γιαννάκος (π-Γ/Δ ΟΣΕ), Χ. Καστανίδης (π-Υπουργός Μεταφορών), Ιωάννης Κ. Μουρμούρης (π-Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ) και Λ. Κουρτίδης (π-Γ/Δ ΟΣΕ) 
Εσωτερικό του περιπτέρου 


Ιωάννης Κ. Μουρμούρης (π-Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ) με τον πίνακα που κοσμούσε το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου. 
Μεταξύ άλλων: Ν. Γρατσίας (π-Πρόεδρος ΟΣΕ), Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (π-Υπουργός) και Ιωάννης Κ. Μουρμούρης (π-Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ) 
Βραβείο του περιπτέρου ΟΣΕ από την HELEXPO. 
Εξωτερικό του περιπτέρου 
Εσωτερικό του περιπτέρου 
Εσωτερικό του περιπτέρου


Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Μουρμούρη τόσο για το αφιέρωμα του στον ζωγράφο των τραίνων Στέλιο Μαυρομάτη όσο και για τις εικόνες που έφερε στο νου μας από εκείνη την ημέρα, που ήμασταν παρόν, καταγράφοντας φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από τις όμορφες στιγμές.
Χρήστος Γιαννακίδης