Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου: «Σήμα κατατεθέν» της πόλης. Δείτε εικόνες.


Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βόλου αποτελεί για τους κατοίκους της πόλης ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα ένα πραγματικά στολίδι. Εμείς χθες επισκεφτήκαμε τον σταθμό, περιηγηθήκαμε μέσα και έξω από το κτήριο, συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους του σταθμού και βέβαια καταγράψαμε εικόνες με τον φωτογραφικό φακό των «Σ.Ν.». 

Σε αυτό το σταθμό μπορείς να ανακαλύψεις πολλά ενδιαφέροντα από το χθες και το σήμερα. 
Απέναντι από το σταθμό βλέπεις μια σειρά διαφόρων τύπων μουσειακών η παροπλισμένων βαγονιών που σε παραπέμπουν στο παρελθόν. 

Έξω από το σταθμό οι πίνακες ανακοινώσεων των δρομολογίων δεν ξεφεύγουν της προσοχής μας θυμίζοντάς μας την εποχή που η ενημέρωση των δρομολογίων γίνονταν με τον τρόπο αυτό. 
Μέσα οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες ενημέρωσης που χρησιμοποιούνταν πριν από λίγα χρόνια σήμερα λειτουργούν μεν αλλά χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματική ενημέρωση λόγω βλάβης. Σήμερα με την διάδοση του διαδικτύου αυτή οι πίνακες μπορεί να υπάρχουν μόνο ως μουσειακό είδος… 
Στο προαύλιο χώρο υπάρχει η εντοιχισμένη επιγραφή των εγκαινίων του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου. 
Σε παρακείμενο κτήριο υπάρχει ακόμη, αν και έχει καταργηθεί, η πινακίδα της ΕΔΙΣΥ που ήταν κάποτε θυγατρική του ΟΣΕ και είχε ως αποστολή τα σιδηροδρομικά έργα. 
Στο προαύλιο χώρο είδαμε να περνούν σιδηροδρομικές γραμμές μικρούς εύρους που μας παραπέμπουν στο τρενάκι του Πηλίου. 
Τέλος εντύπωση μας προκάλεσε η καθαριότητα και η ευταξία μέσα και έξω από το σταθμό, τα καλοδιατηρημένα κτήρια που βρίσκονται στο χώρο αλλά και οι άνθρωποι του σταθμού που με την ευγένεια τους κερδίζουν την αγάπη των επισκεπτών. 
Λόγω αργίας δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε το σιδηροδρομικό μουσείο αλλά κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό..
Το τρένο της επιστροφής μας περιμένει στην 3η γραμμή. Αποχαιρετούμε τον Βόλο με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Χρήστος Γιαννακίδης