Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Βρετανία: Επιβάτες τρένου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινική δίωξη επειδή κάθισαν στην πρώτη θέση.

Βρετανία: Επιβάτες τρένου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινική δίωξη επειδή έκατσαν στην πρώτη θέση Η ιστορία δύο επιβατών τρένου που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δίωξη για μια θέση αλλά «σώθηκαν» λόγω πανδημίας 
Ένας επιβάτης τρένου στη Βρετανία μαζί με μία φίλη του αντιμετώπισαν ποινική δίωξη επειδή κάθισαν σε κάθισμα της πρώτης θέσης.

Το υπόλοιπο τρένο ήταν γεμάτο με επιβάτες που στέκονταν ακόμα στους διαδρόμους, ισχυρίζεται ο ίδιος. «Η φίλη μου και εγώ πήραμε το Stansted Express από την Liverpool Street στις 20 Φεβρουαρίου στις περίπου 3.55 μ.μ. και είχαμε ένα παράξενο ταξίδι. 
 Το τρένο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με άτομα που κάθονταν σε διαδρόμους. Πληρώσαμε 61,40 ευρώ για τα (στάνταρ) εισιτήρια και, καθώς η κοπέλα μου ένιωθε αδιαθεσία, πήγαμε στις μοναδικές ελεύθερες θέσεις - στην πρώτη θέση. Ένας επιθεωρητής όμως μας είπε να φύγουμε, λέγοντας ότι υπήρχαν θέσεις στην κανονική θέση. Ωστόσο, αφού ψάξαμε στο τρένο, δεν υπήρχαν κενές θέσεις - εκτός εκείνες της πρώτης κατηγορίας. Και τελικά καθίσαμε εκεί. Ο επιθεωρητής μας είπε «Πληρώσατε για ένα ταξίδι, όχι για μια θέση», οπότε σηκωθήκαμε από τις θέσεις για να σταθούμε στον διάδρομο. Ωστόσο, ο επιθεωρητής ήθελε ταυτοποίηση των στοιχείων μας και είπε, ότι εάν δεν συμμορφωθούμε θα κληθεί η αστυνομία. Του δείξαμε την άδεια οδήγησης και το διαβατήριό μας. Είναι πλέον νομικό το ζήτημα και μάλιστα αντιμετωπίζουμε δίωξη» αναφέρει ο επιβάτης. 
 Σύμφωνα με την Guardian, είναι ένας σύγχρονος μύθος ότι οι ταξιδιώτες τρένων επιτρέπεται να κάθονται στην πρώτη θέση εάν καταληφθούν όλα τα άλλα καθίσματα. Οι κανονισμοί λένε: «Δεν μπορείτε να ταξιδέψετε σε θέσεις πρώτης θέσης με τυπικό εισιτήριο οικονομικής κατηγορίας. Αυτό ισχύει ακόμη και αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις στην κανονική κατηγορία. Ενίοτε κάποιος υπεύθυνος μπορεί να «αποχαρακτηρίσει» τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη θέση και επιτρέπει στους επιβάτες με τυπικά εισιτήρια να καταλάβουν τις θέσεις. 
Αλλά σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο δεν συνέβη, απάντησαν οι αρμόδιοι. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δρομολόγια του εν λόγω τρένου, Greater Anglia, απάντησε για την υπόθεση ότι: «Ο κ. Β και η φίλη του ενημερώθηκαν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε άλλο σημείο του τρένου, όπου τα καθίσματα ήταν διαθέσιμα στον τύπο του εισιτηρίου που αγόρασαν. 
Κινήθηκαν από το αρχικό σημείο με θέσεις της πρώτης κατηγορίας, αλλά αργότερα βρέθηκαν καθισμένοι πάλι σε καθίσματα πρώτης θέσης». Ωστόσο, εφόσον οι δύο επιβάτες έχασαν όλο το εισόδημά σας λόγω της πανδημίας η υπόθεσή έκλεισε ως χειρονομία καλής θέλησης». Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει, γιατί οι εταιρείες τρένων επιμένουν σε θέσεις πρώτης κατηγορίας που συχνά είναι άδειες όταν η κανονική κατηγορία είναι πλήρης. 

lifo.gr, Με πληροφορίες από Guardian